Pogoršana prognoza za globalnu ekonomiju

Marina Čigoja
Pogoršana prognoza za globalnu ekonomiju

Vašington - Četiri godine poslije izbijanja globalne finansijske krize najgore je prošlo, ali globalna ekonomija i dalje je krhka, navodi Svjetska banka u najnovijem izvještaju o ekonomskim izgledima, u kojem je oštro smanjila procjenu rasta svjetske privrede u ovoj godini.

Svjetska banka procjenjuje da je u prošloj godini globalni bruto domaći proizvod (BDP) porastao 2,3 odsto, dok se u ovoj godini očekuje rast od 2,4 odsto, što je znatno manje od tri odsto, koliko je banka procjenjivala u izvještaju iz juna prošle godine.

Postepeno ubrzavanje rasta globalne ekonomije Svjetska banka očekuje u 2014. godini, kada bi BDP trebalo da ojača 3,1 odsto, dok bi 2015. mogao porasti za 3,3 odsto.

U regiji Evrope i srednje Azije stopa privrednog rasta prošle godine oštro je usporila na tri odsto, poslije 5,5 odsto zabilježenih u 2011. godini. U Svjetskoj banci procjenjuju da bi privredni rast u toj regiji ove godine mogao ubrzati na 3,6 odsto, a u idućoj na 4,3 odsto.

- Srednjoročni izgledi za ovu regiju zavisiće od napretka u rješavanju spoljnih i domaćih neravnoteža, nedostatka konkurentnosti i strukturnih ograničenja - navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su i bankarski sistemi u nekoliko zemalja pod velikim pritiskom. Oštro usporavanje privredne aktivnosti i slaba kreditna aktivnost doprinijeli su povećanju nekvalitetnih kredita u nekim zemljama, a posebno u Bugarskoj, gdje iznose 17 odsto ukupnih kredita, BiH 12,7 odsto, Moldaviji 15,3 odsto i Rumuniji sa 17,3 odsto.

- Visok nivo nekvalitetnih kredita u bankarskom sistemu regiona može dodatno da ograniči kreditni rast koji je već prilično usporen - ističe se u izvještaju.

Kada su u pitanju procjene za BiH, u izvještaju se ističe da zbog ograničenosti podataka one nisu mogle da budu urađene.

U regiju Evrope i srednje Azije Svjetska banka uvrštava 21 zemlju sa niskim i srednjim dohotkom, odredivši kao kriterijum za uvrštenje na tu listu bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika ispod 12.276 dolara, ostvaren u 2010. godini.

Zbog toga su iz ovog izvještaja isključene Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija, navode u Svjetskoj banci.

Razvijene zemlje

Rast u razvijenim ekonomijama svijeta ove će godine dostići svega 1,3 odsto pod pritiskom smanjivanja potrošnje, visoke nezaposlenosti te slabog potrošačkog i preduzetničkog raspoloženja, procjenjuje Svjetska banka.

Privredne aktivnosti ovih zemalja iduće godine mogle bi ojačati za dva odsto, a u 2015. za 2,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana