Pogoršana procjena rasta privrede BiH

Marina Čigoja
Pogoršana procjena rasta privrede BiH

SARAJEVO - Ekonomije jugoistočne Evrope, u ovoj i idućoj godini zabilježiće spor rast, pa će tako očekivani rast bruto domaćeg proizvoda BiH sa ovogodišnjih dva biti smanjen na jedan odsto, prognozira Svjetska banka.

Svjetska banka u redovnom ekonomskom izvještaju za jugoistočnu Evropu, koji je predstavljen juče u Sarajevu, navodi da su ekonomije regiona i dalje pod uticajem turbulencija u evrozoni, tako da se u ovoj godini za BiH, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo, Makedoniju i Srbiju očekuje rast oko 2,5 odsto, a u 2012. oko 2,1 odsto.

- Međutim, čak i ove skromne projekcije rasta pretpostavljaju da će se kriza u evrozoni riješiti na pravi način. Ako kreatori politike zakažu i kriza se pogorša, ekonomski rast u ovim zemljama mogao bi biti puno slabiji - istakao je vodeći ekonomista u Jedinici sektora Svjetske banke za smanjenje siromaštva i ekonomsko upravljanje za regiju Evrope i centralne Azije i vodeći autor izvještaja Ron Hud.

Efekti daljeg usporavanja svjetske ekonomije i prolongirana neizvjesnost u vezi sa krizom u evrozoni će, prema ovom izvještaju, uticati na ekonomije regiona putem trgovine, direktnih stranih investicija, stranih banaka, te doznaka iz inostranstva. Svi ovi kanali prenošenja biće pogođeni dubljim ekonomskim i finansijskim tenzijama u EU i evrozoni.

Kao kratkoročna mjera vlastima u BiH savjetuje se oprez u planiranju budžeta za 2012. godinu i nastavak započetih reformi, posebno prilagođavanje javne potrošnje u socijalnom sektoru potrebama najugroženijih te smanjenje plata zaposlenima u javnom sektoru.

- Dugoročna mjera djelovanja bilo bi ubrzavanje investicija, uključujući bržu implementaciju odobrenih projekata, i jačanje konkurentnosti - rekao je glavni ekonomista Svjetske banke za BiH Damir Ćosić i dodao da BiH trenutno ima na raspolaganju milijardu evra odobrenih a nepovučenih sredstava, što predstavlja skoro osam odsto bruto domaćeg prihoda.

Direktor i regionalni koordinator Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitaž istakla je da zemlje jugoistočne Evrope moraju rješavati dugotrajne izazove strukturalnih reformi, što će im omogućiti bolje iskorišćavanje mogućnosti pristupa tržištima, prilivu direktnih stranih investicija, bankarskom finansiranju i doznakama iz inostranstva koje nudi dublja integracija s EU.

U izvještaju se ističe da prisustvo stranih banaka u regiji predstavlja još jedan kanal potencijalnog uticaja na ekonomije ovih zemalja. Udio stranih banaka u ukupnoj aktivi bankarskog sektora u regiji iznosi oko 89 procenata.

- Iako se sveukupan bankarski sistem u ovim zemljama čini otpornim, uz veliku likvidnost i značajno osiguranje kapitala, postojeći kreditni i rizik finansiranja se povećavaju u regiji, prvenstveno zbog negativnih dešavanja u EU, prijetnje koju predstavljaju loši zajmovi banaka u mnogim zemljama u regiji i usporavanja ekonomskog rasta - upozorava Hud.

Izvještaj EBRD-a

U izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o tranziciji za 2011. godinu, navodi se da BiH nije
postigla napredak ka EU, a da je situaciju dodatno iskomplikovalo veliko kašnjenje u formiranju Savjeta ministara BiH.

EBRD navodi da se ekonomija BiH stabilizovala, da se kvalitet putne mreže postepeno poboljšava, ali da je poslovno okruženje i dalje teško. Ekonomski rast je neznatno povećan, ali dalju stabilizaciju ometa zastoj u sprovođenju aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Prioritet BiH u idućoj godini trebalo bi da bude proces približavanja EU.

- Privatizacija mora da bude ubrzana, a stend-baj aranžman sa MMF-om bi trebalo da bude nastavljen. Očekuje se da privreda nastavi sa povećanjem izvoza - navodi se u izvještaju EBRD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana