Podsticaji siguran oslonac farmama

Danijela Bajić
Podsticaji siguran oslonac farmama

BANjALUKA - Na račune farmera u Republici Srpskoj za šest mjeseci ove godine leglo je 17,4 miliona maraka za proizvedeno i predato mlijeko, što ovom sektoru omogućava stabilnost uprkos brojnim izazovima koji opterećuju proizvodnju.

Premije za mlijeko siguran su oslonac farmerima, koji na kraju ove godine očekuju veću proizvodnju u odnosu na lanjsku bez obzira na probleme koje su im ovog ljeta prouzrokovale ekstremne vrućine.  Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pokazuju da je od januara do kraja juna ove godine proizveden 62,1 milion litara mlijeka.

Načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju u ovom ministarstvu Milan Puzigaća istakao je za “Glas Srpske” da se proizvodnja, prema podacima Agencije za agrarna plaćanja, u posljednje tri godine kreće oko 124 miliona litara otkupljenog i premiranog mlijeka na godišnjem nivou, a podršku ostvaruje od 2.500 do 2.700 proizvođača.

- Ukupan broj premiranih muznih grla se kreće od 31.185 do 33.472. Ovaj broj uključuje i grla u sistemu otkupa i grla čije se mlijeko prerađuje na gazdinstvu - kazao je Puzigaća.

Dodao je da preradu mlijeka i mliječnih proizvoda u Srpskoj obavljaju tri mljekare i sirana. U otkupu mlijeka u Srpskoj sa instalisanim dnevnim kapacitetom oko 400.000 litara mlijeka, istakao je on, učestvuju i tri mljekare sa područja FBiH.

- Međutim, mljekare prerađuju oko 260.000 litara mlijeka na dan, tako da imaju iskorišćenost kapaciteta od 66 odsto. Struktura prerade mlijeka nije se značajnije mijenjala, preovladava proizvodnja UHT sterilizovanog mlijeka i fermentisanih proizvoda na našem tržištu, dok se bilježi nedostatak finalnih proizvoda, a naročito domaćih sireva - naglasio je Puzigaća.

Po osnovu premije za proizvedeno i predato mlijeko lani je isplaćeno 29,4 miliona KM, dok je planom raspodjele sredstava za ovu godinu predviđeno 35 miliona KM.

- Premija za mlijeko u ovoj godini je povećana za tri feninga, odnosno sada je 0,28 maraka po litru, pri čemu su zadržane i sve ostale mjere podrške, uključujući i nabavku muznih robota - kazao je Puzigaća.

U protekle tri godine resorno ministarstvo je, podsjetio je on, subvencionisalo nabavku deset muznih robota u iznosu od 1,17 miliona KM.

- Za ovu godinu pet proizvođača je iskoristilo mogućnost i rezervisalo sredstva za muzne robote u iznosu potencijalnog povrata od 619.000 KM - kazao je Puzigaća.

Predsjednik Udruženja mljekara RS Milorad Arsenić kazao je da su podsticaji iz republičkog budžeta značajna podrška stočarima.

- Povećanje premije za mlijeko u iznosu od tri feninga i te kako se osjeti. I to je sigurno, u jednu ruku, doprinijelo da sektor proizvodnje i prerade mlijeka održava stabilnost uprkos ekstremnim vrućinama i poremećajima na tržištu - rekao je Arsenić.

Dodao je da farmerima, koji planiraju da povećaju proizvodnju, problem predstavlja to što mljekare ne žele da proširuju sirovinsku bazu.

Kapitalne investicije

Milan Puzigaća je kazao da će za kapitalne investicije mljekarima biti isplaćeno ukupno 15 miliona KM, dok je za priplodne junice namijenjeno 1,5 miliona KM.

- Takođe, za ostale mjere podrške na koje proizvođači mlijeka ostvaruju pravo, kao što je proizvodnja žitarica, uljarica, te pravo na regresirani dizel, proizvođači mlijeka participiraju okvirno 5,7 miliona KM. Kada se sve uzme u obzir, može se konstatovati da proizvođači mlijeka iskoriste oko 40 odsto ukupnih sredstava agrarnog budžeta - kazao je Puzigaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana