Podsticaji podstrek za novi rast plata

Milijana Latinović
Podsticaji podstrek za novi rast plata

BANjALUKA - Podsticaji u privredi na koje poslodavci mogu računati i u vrijeme pandemije virusa korona otvaraju vrata za novo povećanje plata u realnom sektoru koje u pojedinim preduzećima najavljuju i do kraja godine ukoliko obim proizvodnje bude vraćen u normalne tokove.

Zahtjev za dodjelu podsticaja po osnovu povećanja plata zaposlenima podnijelo je 556 privrednih subjekata u Srpskoj, čime je obuhvaćeno 20.663 radnika.

- Zbog većeg broja zahtjeva, broja radnika i iznosa povećanih plata očekujemo veći iznos podsticaja od iznosa iz prvog obračunskog perioda od 3,15 miliona maraka, a novac je predviđen budžetom RS - naveli su u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS i dodali da su zahtjev za dodjelu podsticaja uglavnom podnijeli privrednici iz prerađivačkog sektora, odnosno više od 30 odsto.

Iz resornog ministarstva ranije su naglasili da je kao rezultat primjene Zakona o podsticajima u privredi Srpske došlo do povećanja plata za 20 odsto u odnosu na iznos iz marta 2019. godine kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj, kao i do rasta prihoda od doprinosa, te povećanja broja zaposlenih.

Direktor preduzeća “Drvoprodeks” Banjaluka Darko Partalo kaže da su plate za oko 310 zaposlenih radnika povećali za oko deset odsto u drugom polugodištu prošle godine.

- Uspjeli smo zadržati i broj zaposlenih i nivo plata koje smo u potpunosti isplaćivali i u vrijeme pandemije. Svi smo bili u panici zbog ove krize, ali postepeno se vraća sve u normalu. Pad proizvodnje i izvoza je oko 15 odsto, a znatno bolji rezultat očekujemo u drugom polugodištu pa ako bude prostora, krajem godine možda ponovo uspijemo povećati plate - istakao je Partalo.

Naglasio je da su podsticaji podstrek za očuvanje proizvodnje.

- Ako sačuvamo radnike, dobavljače i kupce, imaćemo budućnost i moći ćemo očekivati veću zaradu - poručio je Partalo, koji je i predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS.

Zahtjev za podsticaje podnio je i vlasnik kompanije “Krajina klas” i lanca pekara “Manja” Saša Trivić, koji kaže da su plate za oko 350 radnika u drugom ciklusu uspjeli povećati za pet do deset odsto.

- Podsticaji privredi su mjera koja se održala uprkos koroni i to je sigurno nada za oporavak. Vjerujem da je ova kriza privremena i da će nam svima čim ovo prođe prioritet ponovo biti povećanje plata da bismo zaustavili masovan odliv radne snage - rekao je Trivić, koji je i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Zakon

Zakon o podsticajima u privredi RS, čija je primjena počela 1. jula prošle godine, uspostavio je okvir za dodjelu podsticaja privrednim subjektima s ciljem povećanja konkurentnosti i produktivnosti privrede u Srpskoj.

Zakonom je predviđeno da privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, odnosno od 1. januara do 30. juna i od 1. jula do 31. decembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana