Podržati domaću pivarsku industriju

Srna
Podržati domaću pivarsku industriju

BANjALUKA - Prvi Festival piva, koji je okupio proizvođače piva u Republici Srpskoj, održan je danas u Područnoj privrednoj komori Banjaluka, a ministri u Vladi Srpske i predstavnici privrede tom prilikom su istakli da je potrebno podržati domaću pivarsku industriju, ali i konzumirati domaće proizvode.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da će institucije Srpske naći načina da pomognu svim privrednicima, dodajući da očekuje da će se broj privrednika koji se bave proizvodnjom piva u Srpskoj povećati.

On je rekao da su aktivnosti Područne privredne komore Banjaluka primjer svima kako se treba odnositi prema poslovnoj zajednici.

"Republika Srpska je u BiH lider što se tiče proizvodnje piva. Naša žBanjalučka pivaraž je neprikosnoveni lider što se tiče domaćih pivara, a u Srpskoj imamo organizovanih 15 zanatskih žkraftž pivara. To su ljudi koje trebamo podržati, naravno uz naše banjalučko pivo", rekao je Šulić na otvaranju Festivala piva.

On je napomenuo da je važno raditi na edukaciji stanovništva Srpske o prednostima kupovine domaćih proizvoda.

"Domaće pivo znači jača Republika Srpska. To će biti i u narednom periodu intencija Ministarstva trgovine i turizma", istakao je Šulić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da će i njegovo ministarstvo, mjerama u agrarnom budžetu, pružiti pomoć domaćoj ponudi "kraft" piva.

On je naveo da podaci pokazuju da Republika Srpska najviše piva izvozi u Srbiju i Hrvatsku, ali da i najviše piva uvozi iz tih država.

"Postoji velika nesrazmjera koliko piva uvozimo, a koliko malo izvozimo", rekao je Minić, poručujući da je potrebno konzumirati domaće proizvode jer se time stvara nova vrijednost u Srpskoj.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić naveo je da je stanje zabrinjavajuće kada je riječ o pivarskom tržištu Republike Srpske i BiH.

"Republika Srpska je samo u prošloj godini ostvarila deficit od 47 miliona KM u spoljnotrgovinskoj razmjeni, a ako uzmemo cijelu BiH to je negdje više od 130 miliona KM deficita u vezi sa uvozom piva", rekao je Račić.

On je dodao da je, s obzirom na kapacitete domaćih pivarskih industrija, potrebno tražiti način kako zaštititi domaću proizvodnju piva.

Račić je naglasio da je današnji Festival piva jedan od načina promocije domaće pivarske proizvodnje, kako bi se sačuvala domaća proizvodnja i radna mjesta.

Manifestaciju "Festival piva 2023" organizovala je Područna privredna komora Banjaluka u saradnji sa proizvođačima piva iz Republike Srpske, a uz podršku Zanatsko-preduzetničke komore Srpske, Poljoprivrednog zadružnog saveza Srpske i Banjalučke pivare.

Na Festivalu su predstavljena piva, vođeni bilateralni razgovori proizvođača, ugostitelja i distributera piva iz BiH i regiona, te razmijenjena iskustva u toj oblasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana