Podrška malom preduzetništvu

Glas Srpske
Podrška malom preduzetništvu

BANjA LUKA - Najavljivane kreditne podrške malom i srednjem preduzetništvu srednje i jugoistočne Evrope ostvariće se raspodjelom 1,2 milijarde evra kredita Evropske investicione banke putem grupe Unikredit, prenijele su agencije.

Sveukupan iznos na raspolaganju ekonomijama zemalja od Hrvatske i BiH, preko Bugarske, Rumunije, Srbije ili Makedonije je 24,5 milijardi evra. Njih će, osim Razvojne banke EU koja plasira ukupno 11 milijardi evra, osigurati ili su već odobrili Svjetska banka i Evropska banka za obnovu  i razvoj, prenosi Glas Amerike.

Specijalnost ovih kredita je da su krojeni kako bi pripomogli izlasku iz krize brojnim firmama. Odobravaju se jednostavnije i brže od dosadašnjih, uz punu transparentnost procesa. Ističe se i da je to kreditiranje uz najpovoljnije uslove na tržištu. Grupa Unikredit istovremeno će sredstvima Evropske investicijske banke kreditirati mala i srednja poduzeća u Austriji. Grupa je izabrana stoga što je razvila snažnu mrežu u zemljama srednje i istočne Evrope. Pristup ovim sredstvima s mogućnošću stoodstotnog kreditiranja projekata imaju firme sa manje od 250 zaposlenih. Krediti su na raspolaganju i većim firmama, onim od 250 do tri hiljade zaposlenih, s tim da kredit pokriva maksimalno polovinu investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana