Podnijeta prijava protiv menadžmenta Medicinske elektronike

Glas Srpske
Podnijeta prijava protiv menadžmenta Medicinske elektronike

BANjA LUKA - Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS i sindikalna organizacija Centra za medicinska istraživanja podnijeli su juče krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci protiv menadžmenta i Upravnog odbora "Medicinske elektronike" Banja Luka, javila je Srna.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić rekao je Srni da je krivična prijava protiv članova Upravnog odbora "Medicinske elektronike" Banja Luka podnesena jer je UO donio protivzakonite odluke, kojima se za kratko vrijeme poslije privatizacije 34 odsto kapitala ove ustanove, pristupilo izdavanju zdravstvenog dijela Centra, za kancelarijski prostor Telekomunikacijama RS.

On je istakao da je Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS juče istovremeno uputio zahtjev direktoru Poreske uprave RS Mili Baniki za naplatu doprinosa u "Medicinskoj elektronici".

Granulić se juče sastao i sa predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom, koji je, kako kaže, "dao punu podršku radnicima Centra na način da je uputio dopis Okružnom tužilaštvu Banja Luka u kojem se navodi da je Vlada RS upoznata o krivičnoj prijavi u vezi sa privatizacijom "Medicinske elektronike", zbog čega traži da se hitno ispitaju postupak i način privatizacije i da se u vezi s tim u što kraćem roku utvrdi činjenično stanje", javlja Srna. 

On je naveo da je Dodik uputio i drugi dopis Osnovnom sudu Banja Luka u vezi sa pokretanjem stečajnog postupka nad preduzećem "Medicinska elektronika", u kojem Vlada RS traži da hitno bude uzet u razmatranje prijedlog stečajnog postupka.

Predsjednik sindikalne organizacije Centra za medicinska istraživanja Tatjana Kurbalija rekla je za Srnu da, uprkos u petak postignutom dogovoru sa predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom da će radnici od juče biti vraćeni na svoja radna mjesta, obezbjeđenje koje je unajmila "Medicinska elektronika" osmi dan zaredom ne dozvoljava radnicima Centra ulazak u službene prostorije.

Podržana inicijativa

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da je uputio urgentan zahtjev nadležnom tužilaštvu i sudu da ispita sve u vezi s privatizacijom zdravstvene ustanove "Medicinska elektronika", kao i da li ima elemenata za stečajni postupak. On je naglasio da je podržana i inicijativa sindikata koji je tražio da se ispita uplata poreza i doprinosa, a iz Poreske uprave je dobio uvjerenje da će danas obaviti pregled u "Elektronici". Dodik je dodao da je dobio obećanje od akcionara "Elektronike" da će se sastati sa radnicima i pronaći neko rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana