Podnesen zahtjev za stečaj u Alumini

Capital.ba
Podnesen zahtjev za stečaj u Alumini

Banjaluka - Predsjednik uprave zvorničke "Alumine" Milorad Motika predao je sudu zahtjev za stečaj ove kompanije bez odobrenja Odbora povjerilaca Fabrike glinice "Birač".

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini su potvrdili da je Motika zahtjev za stečaj podnio 5. maja, a kao razlog je naveo prijeteću platežnu nesposobnost. Uprava kompanije guranjem "Alumine" u stečaj pokušava da izbjegne namirenje potraživanja preduzeća "Pavgorda" i novu blokadu računa koja bi uskoro trebalo da uslijedi. Problemi "Alumine" pojavili su se kada je Osnovni sud u Zvorniku donio rješenje o blokadi računa u korist "Pavgorda" kako bi bilo namireno potraživanje koje je Ukio banka imala na osnovu kredita datih povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i "Alumina" poslovala u sastavu "Birča" u kojem je pokrenut stečaj. "Pavgord" je ranije otkupio potraživanje Ukio banke. Nakon što je Okružni privredni sud u Bijeljini odbio tužbeni zahtjev Ukio banke, račun je 20. aprila deblokiran na 60 dana.

Stečajni upravnik "Birča" Lazo Đurđević potvrdio je da je uprava "Alumine" podnijela zahtjev za stečaj, ali o detaljima nije želio da govori, a Motika se nije javljao na telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana