Podijeljena polovina imovine bivše SFRJ

Tanja Milaković
Podijeljena polovina imovine bivše SFRJ

BANjA LUKA - Predstavnici BiH očekuju da će na sljedećem sastanku pregovarača republika nekadašnje SFRJ, u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije, biti riješena sporna pitanja oko kojih do sada nije postignut dogovor.

Rečeno je ovo "Glasu Srpske" u Ministarstvu finansija i trezora BiH. Oni ističu da se procjenjuje da je do sada podijeljena polovina imovine bivše SFRJ.

- Sastanak u Sarajevu trebalo bi da bude održan u februaru sljedeće godine, a na njemu očekujemo pomak u rješavanju spornih pitanja o kojima nije postignut dogovor na sastanku u Beogradu u septembru ove godine. Po Sporazumu o pitanjima sukcesije, BiH pripada 15 odsto imovine, odnosno 39.960.000 američkih dolara od ukupne vrijednosti diplomatsko-konzularne imovine koja je ostala da se podijeli. Ta imovina procijenjena je na 266.400.000 dolara - istakla je portparol ovog ministarstva Ljerka Bojić.

Ona ističe da je rješavanje statusa diplomatsko-konzularne imovine za BiH prioritet.

- BiH ima potrebu da dio koji joj pripada što prije implementira zbog rješavanja svojih potreba, kao i prodaje imovine koja nije u funkciji diplomatsko-konzularne mreže. Za nas je nesporna dosljedna primjena Aneksa "G" ovog sporazuma, koji se odnosi na privatno vlasništvo i stečena prava - rekla je Bojićeva.

To znači, kaže ona, da se prava koja su postojala na dan 31. decembra 1990. godine primjenjuju u punom pravnom kapacitetu u smislu pristupa domaćim i međunarodnim upravnim i sudskim tribunalima, a sa ciljem vraćanja imovine i prava.

Bojićeva je istakla da bi u Sarajevu trebalo biti riječi i o raspolaganju imovinom čija je raspodjela dogovorena u Zagrebu, a BiH bi trebalo da pripadne osam objekata, odnosno četiri ambasade i četiri rezidencije.

Na sastanku održanom u Beogradu predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da će rješavanje pitanja vlasništva nad imovinom značajno uticati na veći priliv stranih investicija i brži ekonomski razvoj država regiona.

Predstavnik BiH, ministar finansija Dragan Vrankić, tada je rekao da nema potrebe da ijedna zemlja bivše Jugoslavije osporava odredbe iz Sporazuma o pitanjima sukcesije i da sadašnje države na bazi reciprociteta treba da omoguće ulazak u posjed imovine.

Računi u bankama

BiH pripada i 15,5 odsto neraspoređenog iznosa od 588.880.000 američkih dolara sa računa iz mješovitih banaka bivše SFRJ.

- Ni oko ovoga nije postignut dogovor u Beogradu jer srbijanska strana tvrdi da ne raspolaže zvaničnim podacima gdje se ova sredstva nalaze. Očekujemo da će se i o tome razgovarati na sljedećem sastanku - istakla je Bojićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana