Podaci o zatvorenim preduzećima u RS za 11 dana

Glas Srpske
Podaci o zatvorenim preduzećima u RS za 11 dana

BANjA LUKA - Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Slobodan Marković rekao je da nema tačan podatak o tome koliko je od početka godine u RS zatvoreno malih i srednjih preduzeća.

- Tačan podatak imaćemo do polovine maja, kada ćemo izaći pred Skupštinu RS - istakao je Marković.

Prave razloge, zbog kojih su preduzeća zatvorena, dodao je, najvjerovatnije nećemo imati, jer će "prvi put biti ozbiljno analizirano koliko ih je i kada zatvoreno".

Prema njegovim riječima, veliki dio njih je odavno prestao sa radom, ali nikada nije ugašen.

- Globalna ekonomska kriza utiče, naravno, najviše na izvoznike, potom na građevinarstvo, ali se plašim da je nedovoljno uticala na uvoznike. Mislim da bi domaći proizvođači trebalo da se uozbilje, kada je riječ o kvalitetu robe, jer domaće tržište je osjetilo šta znači uvozni kvalitet. I ne možemo optuživati uvoznike da uništavaju domaće proizvođače - kazao je Marković.

Potpredsjednik Vlade Srpske Jasna Brkić rekla je ranije da je zbog ekonomske krize došlo do smanjenja broja preduzeća, ali prevashodno onih koja su i u prethodnom periodu bila neaktivna.

U okruženju teže

Kada je u pitanju opstanak malih i srednjih preduzeća u okruženju, Marković ističe da je i kod njih još uvijek sve u sferi nagađanja, te da se čekaju šestomjesečni obračuni. Ipak, naglašava da je izvjesno da će im biti teže nego nama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana