Pod lupom selektivna pomoć u FBiH

Milijana Latinović
Pod lupom selektivna pomoć u FBiH

BANjALUKA - Odluka federalnih institucija prema kojoj su privrednici sa sjedištem u Srpskoj koji posluju u FBiH ostali uskraćeni za pomoć u prevazilaženju posljedica pandemije virusa korona naći će se pod lupom Konkurencijskog savjeta BiH.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da na zahtjev Privredne komore RS Konkurencijski savjet pokreće postupak protiv Poreske uprave FBiH radi utvrđivanja postojanja zabranjenih konkurencijskih djelovanja u uputstvu ove uprave koje se odnosi na pomoć privrednim subjektima radi prevazilaženja negativnih efekata pandemije. On je podsjetio da je problem nastao kada je Poreska uprava FBiH propisala da pravo na subvencionisanje doprinosa imaju samo obveznici sa sjedištem u Federaciji i samo zaposleni koji rade u FBiH, te da pravo na subvencionisanje nemaju poslovne jedinice na području tog entiteta čije je sjedište u Srpskoj ili Brčko distriktu.

- Donošenjem ovog akta, Poreska uprava FBiH je ograničila i narušila tržišnu konkurenciju jer je primijenila i još primjenjuje različite uslove za identične transakcije sa drugim privrednim subjektima, te podijelila tržište i izvore prihoda, odnosno privredna društva iz Srpske i Brčko distrikta dovela u nepovoljan položaj - naglasio je Blagojević. Prema njegovim riječima, u pitanje je dovedena likvidnost velikog broja poslovnih subjekata koji nisu ostvarili pravo na subvenciju doprinosa u skladu sa spornim uputstvom, a u većini slučajeva riječ je o preduzećima kojima je mjerama nadležnih u potpunosti bio zabranjen rad zbog sprečavanja širenja virusa korona.

S druge strane, dodaje Blagojević, privredna društva sa sjedištem na području FBiH, koja imaju poslovne jedinice u Srpskoj ili Brčko distriktu, ostvarila su pravo na subvenciju doprinosa ili isplatu najniže plate u bruto iznosu.

U međuvremenu, selektivan odnos prema firmama iz Srpske  nastavljen je u pojedinim kantonima. Jedan od privrednika iz Srpske koji u Kantonu Sarajevo ima četiri poslovnice, a koji iz straha od još veće diskriminacije nije želio da mu navodimo ime, rekao je “Glasu” da ne zna kako će isplivati iz ove krize.

- Jedino na koga se možemo osloniti je Privredna komora RS i niko više. Diskriminacija je nastavljena jer je novim oglasom za pomoć privredi Kanton Sarajevo naveo da se mogu prijaviti i firme sa sjedištem u drugim kantonima, ali ne i one čije je sjedište u RS - kazao je ovaj privrednik.

U poslovnim jedinicama društava sa sjedištem u RS koje posluju na teritoriji Federacije zaposleno je oko 1.500 radnika, koji su isključivo radnici sa prebivalištem u FBiH.

Doprinosi

Vladimir Blagojević je naveo i da je Poreska uprava FBiH u potpunosti zanemarila činjenicu da privredna društva sa sjedištem u Srpskoj, odnosno distriktu, koja imaju poslovne jedinice u FBiH, redovno uplaćuju doprinose za zaposlene u tim poslovnim jedinicama.

- U tom smislu, ta preduzeća su u potpunosti izjednačena sa privrednim društvima iz FBiH, u skladu sa federalnim Zakonom o doprinosima - rekao je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana