Počinje trka za Telekom Srbija

Glas Srpske
Počinje trka za Telekom Srbija

BEOGRAD - Tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbija" objavljen je juče u beogradskoj "Politici" i londonskom "Fajnenšel tajmsu", a prijave kupaca primaće se do 26. novembra, prenijele su agencije.

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić rekla je da će "Telekom" biti prodat najranije početkom iduće godine, te da se očekuje da će tri do pet telekomunikacionih kompanija iskazati interesovanje za većinski paket akcija srpskog preduzeća.

- Cena kompanije zavisiće od interesovanja kupaca, a prema procenama ona će biti 1,4 milijarde evra. Osim "Dojče telekoma" i "Telekoma Austrija", koji su ranije iskazali interesovanje za srpski "Telekom", na tenderu bi mogao da učestvuje i "Frans telekom" - rekla je Matićeva.

Portparol "Telekoma Austrija" Ursula Novotni rekla je da akcionari razmatraju povećanje učešća u kompaniji.

Ana Bišof iz "Dojče telekoma" rekla je da je još rano za najavu njihovog učešća na tenderu za "Telekom Srbija".

Kao potencijalni kupci kompanije spominjani su i nacionalni operateri iz Turske, Egipta i Švedske.

Srpski premijer Mirko Cvetković rekao je da će sredstva od prodaje "Telekoma" biti odvojena na poseban račun budžeta, te da će biti upotrijebljena za infrastrukturne projekte, a ne za tekuće troškove.

- Sredstva od privatizacije "Telekoma" biće namenjena za izgradnju saobraćajnica koje povezuju Koridor 10 sa ostalim mestima u Srbiji, kao i za izgradnju autoputa prema južnom Jadranu - kazao je Cvetković.

Vlada Srbije posjeduje 80 odsto "Telekoma", a preostalih 20 odsto akcija u vlasništvu je grčke kompanije "OTE", u kojem "Dojče telekom" ima 30 odsto udjela.

"Telekom Srbija" većinski je vlasnik "Telekoma Srpske" i crnogorskog "m:tela".

Besplatne akcije

Skoro pet miliona građana, te 35.752 sadašnjih i nekadašnjih radnika u "Telekomu Srbija" steklo je pravo na besplatne akcije u kompaniji. Kapital za sticanje prava na prenos besplatnih akcija radnicima iznosi najviše 6,52 odsto od procijenjene tržišne vrijednosti ukupnog kapitala "Telekoma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana