Počinje trka za kupovinu punta

Daliborka Sekulić
Počinje trka za kupovinu punta

BANjA LUKA - Prvi kontingent od 300 subvencionisanih automobila "zastava 10" odnosno "punto" u RS trebalo bi da stigne početkom septembra, a do sada je interes za kupovinu "punta" izrazilo više od 400 stanovnika Srpske, kazao je "Glasu Srpske" direktor banjolučke firme "Samaks", ovlašćenog dilera "Fijat automobila Srbija" u RS Saša Čudić.

Nove vlasnike "punta", kaže Čudić, najprije očekuje potpisivanje predugovora, poslije čega će svi kupci morati da prođu kroz predviđenu proceduru.

- Po potpisivanju predugovora koje je planirano za iduću sedmicu, kupci će morati da svoj stari automobil odvezu u jedan od 13 reciklažnih centara, gdje dobijaju potvrdu. Stari automobil posije toga odjavljuju u policiji, uplaćuju potreban novac, te se ponovo vraćaju u "Samaks" gdje zaključuju ugovor o kupovini - objasnio je Čudić i dodao da će prvih 300 "punta" biti ravnomjerno raspoređeno po Republici Srpskoj, te će se najvjerovatnije mjesečno prodavati po 70 vozila.

- Septembarski kontingent vozila je proizveden i "Samaks" je spreman za realizaciju ugovora. Kupci u RS moći će da kupe model "fijat punto aktuel" sa osnovnim paketom opreme - rekao je Čudić.

Vlada RS i Srbije potpisale su 15. juna sporazum o privrednoj saradnji kojom je građanima RS omogućena kupovina kragujevačkog "punta" po cijeni od 5.999 evra sa porezom. Ugovorom između Vlada predviđeno je da  RS plati subvenciju od 1.000 evra za kupovinu, a Srbija sa 613 evra subvencioniše transport, garancije i osiguranje.

Čudić kaže da kupac plaća troškove carinskog evidentiranja, koji iznose jedan odsto od cijene, odnosno 60 evra i troškove špedicije, koji neće biti veći od 100 evra.

Kredit za kupovinu "punta" daju Uni Kredit i Komercijalna banka, sa rokom otplate do sedam godina po diskontnim, fiksnim kamatnim stopama od 3,7, odnosno 4,5 odsto.

Portparol Uni Kredit banke Ivona Cukijati kazala je da banka još uvijek ne plasira kredite za kupovinu "punta" te da za njih postoji veliki interes.

Direktor Sektora za poslove sa stanovništvom u Komercijalnoj banci Banja Luka Goran Mihajlović kazao je da postoji određeno interesovanje za kredite namijenjene kupovini "punta", te da naredih dana očekuju veći interes.

Traktori

Sporazumom između Srbije i Republike Srpske predviđena je i prodaja traktora beogradskog IMT-a sa popustom od 2.000 evra u RS. U Uni kredit banci kazali su da je ova banka do sada odobrila desetak kredita za kupovinu IMT traktora. Prvi kredit za kupovinu traktora, kažu u Uni Kreditu, plasiran je u opštinu Čelinac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana