Počinje proizvodnja elektromobila u RS

Jelena Bjelica
Počinje proizvodnja elektromobila u RS

Banjaluka - U Srpskoj će se od iduće godine proizvoditi elektromobili, jer je privredno društvo "Nikola Tesla" potpisalo ugovor sa njemačkim proizvođačima ovih vozila.

Rekao je ovo juče na konferenciji za novinare u Banjaluci vršilac dužnosti direktora Privrednog društva "Nikola Tesla" Dragan Vučetić.

- Pošto se taj automobil sastoji od 2.000 različitih komponenata, na našoj internet stranici će biti objavljen konkurs za izbor strateških partnera za proizvodnju pojedinih komponenata i montažu ovog elektromobila. Ovo je nulta serija gdje ćemo proizvoditi 300 automobila i ako ispunimo rokove, automatski ćemo dobiti serijsku proizvodnju tog automobila - istakao je Vučetić.

Prema njegovim riječima, kupci ovih automobila biće njemačke pošte.

- Ako bude vladalo interesovanje i na tržištima bivše Jugoslavije, onda možemo taj automobil prodavati pod sopstvenim brendom - istakao je Vučetić i dodao da će proizvodnja elektromobila svakako doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta.

Istakao je da je u saradnji sa jednim pronalazačem napravljen punjač za elektromobile koji je unikatan na svijetu i može napuniti elektromobil za pola časa.

- Cijena ovih elektromobila će se kretati od 5.000 KM do 10.000 KM i svaki kupac će na uštedi goriva otplatiti ovu cijenu - naglasio je Vučetić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević je istakao da u Srpskoj sigurno ima firmi koje su stručno i kadrovski osposobljene za proizvodnju ovakvog tipa automobila.

Vlada RS je u oktobru osnovala Privredno društvo "Nikola Tesla" koje će se baviti proizvodnjom, primijenjenim istraživanjem i eksperimentalnim razvojem.

- Cilj je povećanje obima proizvodnje u Srpskoj i jačanje izvoza kroz konkretno ugovaranje poslova sa stranim kupcima - kazao je Kovačević.

Tekstilna industrija

Vučetić je istakao da postoji velika potreba njemačke tekstilne industrije za novim proizvodnim kapacitetima.

- Ušli smo u pregovore za zapošljavanje naših 2.000 radnika u njihovoj tekstilnoj industriji, odnosno u firmama koje bi bile otvorene u Srpskoj. Šansa je jedinstvena i treba sve preduzeti da bi ova investicija došla u RS. Kako bismo napravili presjek radne snage, svi zainteresovani radnici iz tekstilne industrije i svi koji žele da rade treba da se jave kontakt osobama u svojim opštinama - rekao je Vučetić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana