Počinje izgradnja TE Stanari

Slobodan Puhalo
Počinje izgradnja TE Stanari

DOBOJ - U Stanarima kod Doboja za nekoliko sedmica počeće izgradnja termoelektrane u koju će EFT grupa investirati 500 miliona evra, najavio je u subotu u Stanarima predsjednik EFT grupe Vuk Hamović.

- Više nije reč o mesecima i godinama, već o nekoliko sedmica do dobijanja dozvole za gradnju termoelektrane u Stanarima - rekao je Hamović i dodao da će ova fabrika za proizvodnju električne energije na godišnjem nivou proizvoditi oko dva miliona megavat-časova struje.

Hamović je na proslavi šeste godišnjice ove kompanije u Stanarima istakao da će izgradnjom termoelektrane proizvodni ciklus ovog kompleksa biti zaokružen, te da se kraj izgradnje i puštanje u rad EFT-ove termoelektrane predviđa za 2014. godinu. Dodao je da su u završnoj fazi i dogovori sa finansijskim institucijama iz Kine koje prate ovaj ugovor.

- Lani su u Rudniku lignita "Stanari" iskopane 794.364 tone uglja, što je rekordna proizvodnja u istoriji ovog ugljenokopa, a otkopano je 5.300.000 kubnih metara otkrivke ili za 4,3 odsto više u poređenju sa prethodnom godinom i prodato 52.895 tona lignita više - naglasio je direktor Rudnika i Termoelektrane "Stanari" Ivica Jakovljević. Napomenuo je da je u proteklih šest godina napravljen rudnik sa evropskim standardima.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Uroš Gostić istakao je da je od dolaska EFT-a na područje Stanara ovo mjesto u potpunosti preporođeno.

- Izgradnjom termoelektrane doći će do otvaranja novih radnih mjesta. Osim stručnjaka iz Kine koji će ovdje biti angažovani, očekujem da će EFT na izgradnji termoelektrane uposliti od 1.500 do 2.000 lokalnih radnika - rekao je Gostić.

Nagrade

Na svečanosti povodom šest godina EFT grupe u Stanarima najzaslužnijim pojedincima uručene su nagrade. Za najboljeg radnika u prošloj godini proglašen je Dragan Čanić, a EFT grupa nagradila je najbolje učenike OŠ "Desanka Maksimović" u Stanarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana