Počinje isplata regresa za sjetvu

Glas
Počinje isplata regresa za sjetvu

BANjA LUKA - Sve je spremno za početak isplate regresa za sjetvu i sadnju poljoprivrednih kultura, kao i podsticaja za dugoročna ulaganja i ruralni razvoj Republike Srpske za šta je odobreno ukupno 6.500.000 KM.

Ovo je Srni potvrdio portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Bojan Kecman.

- U narednih nekoliko dana započeće isplata sredstava poljoprivrednim proizvođačima u RS koji ispunjavaju uslove predviđene Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2008. godini - precizirao je Kecman.

On je naglasio da je u ovoj godini, za sjetvu i sadnju poljoprivrednih kultura ukupno isplaćeno 13.386.006 KM.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske (RS) Vladimir Usorac naglasio je da je zadovoljan načinom i kriterijumima pri isplati sredstava regresa za sjetvu i sadnju kao i podsticaja za ruralni razvoj, čime su spriječene zloupotrebe u ovoj oblasti.

- U Ministarstvu se poštuju uslovi iz Pravilnika o dobijanju ovih sredstava i to je veoma dobro jer je sve manje zloupotreba zato što je uveden red i tačno se zna ko ima, a ko nema prava na ta sredstva - rekao je Usorac.

Registracija

Usorac je napomenuo da je najznačajniji pomak učinjen uvođenjem obaveze registracije poljoprivrednih gazdinstava i proizvodnje, tako da sada oni koji nemaju nikakvu proizvodnju “više nemaju šansu” da dobiju bilo kakva sredstva, što se ranije dešavalo u nemalom broju slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana