Počinje gradnja HE Ulog

G.S.
Počinje gradnja HE Ulog

Kalinovik - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić uručila je danas u Kalinoviku preduzeću "EFT" odobrenje za građenje hidroelektrane "Ulog", projekta vrijednog više od 120 miliona KM.

- Ovaj projekat predviđa izgradnju protočne hidroelektrane, proizvodne snage 35 megavata, s prosječnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 85.000 megavat-časova - rekla je Golićeva, prenijele su agencije.

Ističući da je kompanija "EFT" izuzetan investitor i pouzdan poslovni partner, Golićeva je napomenula da su sve dosadašnje poslove koji se odnose na istražne radove, izradu tehničke dokumentacije, elektroenergetske radove, kao i izgradnju pristupnih lokalnih puteva uglavnom izvela domaća preduzeća i domaće konsultantske kuće.
- I kineska kompanija "Sinohidro" angažovaće za građevinske radove na ovom projektu lokalnu građevinsku operativu, a tokom izgradnje hidroelektrane "Ulog" u sljedeće četiri godine biće uposleni svi radno sposobni nezaposleni stanovnici Kalinovika, uključujući i veliki broj žena - istakla je Golićeva.

Predsjednik Upravnog odbora "EFT grupe" Vuk Hamović izjavio je da će izgradnja HE "Ulog" značajno uticati na razvoj ove lokalne zajednice, a doprinijeće i elektroenergetskoj stabilnosti Srpske.

- I Kalinovik i Srpska imaće višestruke koristi od izgradnje HE "Ulog". Prvo će biti zaposleno oko 350 radnika na izgradnji brane, a potom će na njenom održavanju i redovnom radu biti angažovano 20 stručnih i osposobljenih lica - rekao je Hamović. On je naveo da će radovi ubrzo početi, a da se završetak izgradnje HE "Ulog" očekuje krajem 2016. ili početkom 2017. godine.
"EFT" je do sada u ovaj projekat uložio više od 17 miliona KM.
Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović istakla je da je ovo najvažniji projekat u posljednje vrijeme u ovoj opštini, koji, kako je rekla, vraća život u ovu lokalnu zajednicu.

Izgradnja glavnih objekata hidroelektrane "Ulog" povjerena je kineskoj kompaniji "Sinohidro", jednoj od najvećih svjetskih infrastrukturnih kompanija.

Iskopi

Šef projekta HE "Ulog" Svetomir Prokić najavio je da će veoma brzo krenuti prvi iskopi na brani.
Prema njegovim riječima, prvo će se pristupiti izgradnji tunela i prilaznih puteva, a poslije toga i akumulacije jezera, za šta je potrebno riješiti manji broj imovinsko-pravnih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana