Počinje dostava poreskih računa

Agencije
Počinje dostava poreskih računa

Banjaluka - Poreska uprava Republike Srpske počeće ove sedmice da dostavlja poreske računa obveznicima poreza na nepokretnosti, iako sa "Poštama Srpske" nije postignut dogovor o visini naknade za dostavljanje ovih računa.

Račune će dostavljati kurirska služba Poreske uprave, saopšteno je iz ove uprave.

Prema posljednjoj ponudi pošta navedena usluga bi Poresku upravu koštala 960.000 KM, što su sredstva koja Uprava nema na raspolaganju, dok će dostava poreskih računa vlastitom kurirskom službom koštati maksimalno 250.000 KM.

Poreska uprava ističe da zbog tih okolnosti dostava poreskih računa nije mogla biti izvršena u predviđenim rokovima, napominjući da ima ovlašćenja za korišćenje vlastitih dostavljača.

Prema ranijim najavama iz Poreske uprave, dostava računa trebalo je da počne 1. marta.

Zakonom o porezu na nepokretnosti definisana je poreska stopa od 0,05 do 0,5 odsto i dato je pravo lokalnim samoupravama da unutar tog intervala definišu stopu oporezivanja.

Ukupna procijenjena vrijednost svih nepokretnosti u Republici Srpskoj je 47,4 milijardi KM, a ukupno umanjenje poreske osnovice iznosi 8,4 milijarde KM.

Ovim vidom poreza oporazuje se višak stambenog prostora, pri čemu je oslobađanje za nosioca stanarskog prava 50 metara kvadratnih i za svakog člana domaćinstva po 10 metara kvadratnih stambenog prostora

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana