Početna cijena za Savu 13 miliona maraka

Milka Milunović
Početna cijena za Savu 13 miliona maraka

BIJELjINA - Nekretnine u prehrambenoj industriji "Sava" iz Bijeljine biće ponuđene po početnoj cijeni od 13 miliona maraka, zaključeno je na sjednici Skupštine povjerilaca koja je održana juče u Osnovnom sudu u Bijeljini.

Stečajni upravnik u "Savi" Nebojša Matić izjavio je za "Glas Srpske" da je se u daljem vođenju stečaja, koji je pokrenut prošle godine, primjenjuje neka od klasičnih metoda prodaje i da će nekretnine ove fabrike prvi put biti ponuđene na licitaciji koja je zakazana 3. jula u Osnovnom sudu u Bijeljini.

- Preporuka je da se ide sa metodom vođenja klasičnog stečaja, budući da nije prihvaćen plan reorganizacije preduzeća koji sam ranije predložio i kojim je bilo predviđeno  da se "Sava" organizuje kao agrokombinat - rekao je Matić.

On je dodao da je načelnik opštine Bijeljina dostavio pismo namjere da će pružiti pomoć "Savi" da što prije pokrene proizvodnju i da ovo preduzeće, što je moguće prije, izađe iz dugogodišnje finansijske krize.

- Tražimo da se gotovo poslije godinu i po agonije riješi pitanje bijeljinske "Save". Zahtijevamo pripremu tehničko-tehnoloških postrojenja za preradu voća i povrća. Tražimo da se što prije pronađe strateški partner u stečaju i da se obezbijedi nepovratni novac od 820.000 maraka za isplatu potraživanja prema 200 radnika "Save"- rekao je član Odbora povjerilaca u "Savi" Drago Petrić.

On kaže da su radnici zatražili i isplatu svih obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima, tako "Sava" može obezbijediti  novac iz sredstava Agrarnog fonda bijeljinske opštine i iz kredita Investiciono-razvojne banke. Radnici "Save" očekuju da se kupac obaveže da neće mijenjati program rada preduzeća i otpuštati radnike. 

Dugovi

Nebojša Matić je naveo da ukupni dugovi u "Savi" prema radnicima i ostalim povjeriocima iznose 13 miliona maraka. - Ako na prvoj licitaciji ne bude bilo zainteresovanih kupaca, Skupština povjerilaca odlučiće o novim uslovima prodaje - rekao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana