Po­če­tak ra­do­va u dru­goj po­lo­vi­ni go­di­ne

Glas Srpske
Po­če­tak ra­do­va u dru­goj po­lo­vi­ni go­di­ne

DO­BOJ - Pri­pre­me za iz­gradnju ter­mo­elek­tra­ne u Sta­na­ri­ma kod Do­bo­ja u pu­nom su je­ku i ra­do­vi bi tre­ba­lo da po­čnu u dru­goj po­lo­vi­ni ove go­di­ne, sa­op­šte­no je ju­če iz EFT gru­pe, ko­ja je in­ves­ti­tor ovog ve­li­kog ener­get­skog obje­kta.

Zbog to­ga de­le­ga­ci­ja je­dnog od naj­ve­ćih svjet­skih proi­zvo­đa­ča ener­get­ske opre­me "Don­gfang elek­trik kor­po­rej­šn" iz Ki­ne već de­se­tak da­na bo­ra­vi u BiH da bi pre­ci­zno ut­vrdi­la tra­su ko­jom će do­ves­ti opre­mu za bu­du­ću ter­mo­elek­tra­nu u Sta­na­ri­ma.

- Iz­gradnja TE "Sta­na­ri", izme­đu os­ta­log, pred­stavlja uni­ka­tan lo­gis­ti­čki za­da­tak s ka­kvim se na ovim pros­to­ri­ma du­go ni­smo sre­ta­li. Osim ogro­mne ko­li­či­ne stan­dar­dnog te­re­ta, po­tre­bno je pri­pre­mi­ti lo­gis­ti­ku za ispo­ru­ku onog što na­zi­va­mo van­stan­dar­dni te­ret - izu­ze­tno te­šku ili opre­mu ve­li­kog ga­ba­ri­ta. Sa­mo je­dna kom­po­nen­ta kao što je sta­tor ge­ne­ra­to­ra, te­ži 270 to­na. Pre­ves­ti ta­kav te­ret iz Šan­ga­ja do Sta­na­ra ni­je ni­ma­lo lak po­du­hvat - ka­že Pre­drag Cvet­ko­vić iz EFT gru­pe.

Pred­sta­vni­ci "Don­gfan­ga" su u sa­radnji sa ki­nes­kim lo­gis­ti­čkim kom­pa­ni­ja­ma "Kos­ko" i "Si­no­trans", ali i lo­gis­ti­ča­ri­ma iz BiH, Hrvat­ske i Ru­mu­ni­je de­taljno sa­gle­da­li ka­pa­ci­te­te i mo­gu­ćnos­ti lu­ka u Plo­ča­ma, Ri­je­ci, Spli­tu i Kon­stan­ci, kao i od­go­va­ra­ju­ćih želje­zni­čkih i drum­skih pra­va­ca iz ovih des­ti­na­ci­ja.

Pro­je­kat iz­gradnje TE "Sta­na­ri" ugo­vo­ren je u ma­ju 2010. go­di­ne izme­đu EFT-a i "Don­gfang elek­trik kor­po­rej­šna".

- Ki­nes­ki proi­zvo­đač za po­tre­be EFT gru­pe iz­gra­di­će mo­der­nu ter­mo­elek­tra­nu ka­pa­ci­te­ta 300 me­ga­va­ta po sis­te­mu ključ u ru­ke. Ra­do­vi na pri­pre­mi pla­toa za bu­du­ću elek­tra­nu uve­li­ko su u to­ku, a iz­gradnja sa­mog obje­kta tre­ba da po­čne u dru­goj po­lo­vi­ni ove go­di­ne. No­va elek­tra­na tre­ba­lo bi da kre­ne sa ra­dom do kra­ja 2014. go­di­ne - sa­op­štio je di­re­ktor ko­mu­ni­ka­ci­ja EFT gru­pe Ne­nad Sa­vić.

Vri­je­dnost in­ves­ti­ci­je

- Uku­pna in­ves­ti­ci­ja EFT gru­pe u ovaj pro­je­kat ve­ća je od 500 mi­li­ona evra. EFT je do sa­da u Ru­dnik li­gni­ta "Sta­na­ri" i pri­pre­mu pro­je­kta iz­gradnje TE "Sta­na­ri" ulo­žio vi­še od pe­de­set mi­li­ona evra - re­kao je Sa­vić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana