Početak rada banke najdalje za mjesec

Marina Čigoja
Početak rada banke najdalje za mjesec

BANjALUKA - Predstavnici Investiciono-razvojne banke (IRB) RS i Agrobanke Beograd potpisali su juče u Banjaluci ugovor o osnivanju Agrobanke Banjaluka, koja bi najdalje za mjesec trebalo da počne sa radom.

Ugovor su potpisali direktor IRB-a RS Milenko Pavlović i predsjednici Upravnog i Izvršnog odbora Agrobanke Beograd Rajko Latinović i Dušan Antonić, a potpisivanju je prisustvovao i premijer RS Aleksandar Džombić.

Džombić je rekao da je potpisivanjem ovog ugovora uspješno realizovan još jedan zajednički projekat sa Srbijom.

- Ukupan osnivački kapital banke iznosi 20 miliona maraka. Mi smo u ime IRB-a izdvojili 20 odsto kapitala, odnosno četiri miliona maraka, a Agrobanka Beograd 80 odsto, odnosno 16 miliona. Agrobanka ima velika iskustva u podršci poljoprivrednika u Srbiji, pa očekujemo da će i naši poljoprivredni proizvođači dobiti nove linije i na taj način poboljšati svoje poslovanje - rekao je Džombić i dodao da će Agrobanka Banjaluka imati ugovor sa IRB-om i da će sarađivati sa Garantnim fondom RS.

- U tom smislu privrednici mogu da očekuju povoljna kreditna sredstva - kazao je Džombić.

Antonić je istakao da će, osim kredita za poljoprivrednike, banka obavljati sve druge bankarske poslove, od štednje do platnog prometa u zemlji i sa inostranstvom i drugih komercijalnih usluga za građane.

- Sarađujemo i sa drugim zemljama u svetu, među kojima su Španija, Francuska, Rusija, Koreja. Osnivanjem Agrobanke u Banjaluci želimo da upotpunimo jedan mozaik zajedničkog delovanja, posebno u sektoru proizvodnje hrane, koja je deficitarna i koja u poslednje vreme poskupljuje - rekao je Antonić.

Naglasio je da je potpisivanjem ugovora ispunjen i posljednji uslov za dobijanje licence, tako da bi Agrobanka zvanično trebalo da počne sa radom polovinom juna ili najdalje za mjesec.

Pavlović je istakao da je osnivanje Agrobanke rezultat dugogodišnjih paralelnih veza sa Srbijom.

- IRB će učestvovati u osnivanju ove banke putem Akcijskog fonda sa udjelom od 12,8 odsto i Fonda za restituciju sa 7,2 odsto, što je četiri miliona KM ili 20 odsto učešća IRB-a u Agrobanci - rekao je Pavlović i dodao da će Agrobanka Banjaluka biti usmjerena na to da što više bude na raspolaganju poljoprivrednicima i privrednicima RS.

Kineska razvojna banka

Predstavnici IRB-a RS i Kineske razvojne banke potpisali su juče memorandum o saradnji u oblasti finansiranja razvojnih infrastrukturnih projekata, kao i u oblasti edukacije i razmjene informacija, kadrova i obuke kadrova.

- Ovaj memorandum je dobra osnova za dalju saradnju između Kineske razvojne banke, koja ima visok rejting u svijetu i IRB-a - rekao je direktor IRB-a Milenko Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana