Počeo ekonomski oporavak velesiča

Glas Srpske
Počeo ekonomski oporavak velesiča

VAŠINGTON, BERLIN, PARIZ - Iako su Njemačka i Francuska u drugom kvartalu ove godine ostvarile samo simboličan privredni rast od 0,3 odsto, ekonomski funkcioneri u te dvije privredno najsnažnije zemlje zone evra odmah su požurili da ukažu kako je to kraj recesivnog talasa i početak "istinskog ekonomskog oporavka" zapadnih ekonomija, javio je Tanjug.

Prethodno su u istom tonu o pozitivnim promjenama u privredama vodećih ekonomskih zapadnih sila govorili i visoki zvaničnici u SAD, Velikoj Britaniji i Japanu, a takvu retoriku su podržali i najpoznatiji američki ekonomisti, na čelu sa prošlogodišnjim dobitnikom Nobelove nagrade Polom Krugmenom.

Poznati svjetski berzanski špekulant, američki građanin mađarskog porijekla Džory Soroš, se takođe, pridružio optimističkim ocjenama o perspektivama globalne privrede i hvaliocima politike ekonomskih podsticaja američkog predsjednika Baraka Obame.

On je ocijenio da je "dno krize već dodirnuto" i da sada treba očekivati prvo blag, a potom i snažniji privredni rast u SAD i drugim najrazvijenijim zemljama.

Uprkos tako "složnim glasovima" nekih vodećih zapadnih političara, ekonomista i biznismena, postoji i ne mali broj onih koji i dalje upozoravaju na opasnosti za svjetsku privredu.

Najnoviji glas upozorenja stigao je od glavnog ekonomiste "Dojče banke" Valtera Norberta, koji je u Njemačkoj veoma cijenjen finansijski stručnjak.

Valter je izjavio da je svjetska privreda, uprkos znacima poboljšanja u nekim najrazvijenijim zemljama, i dalje "u velikim problemima".
Na oprez kad je riječ o budućem razvoju situacije u planetarnoj ekonomiji navodi i ocjena američke Uprave federalnih rezervi (Fed), data nakon dvodnevnog zasjedanja te emisione banke, početkom ove sedmice u Vašingtonu.

Najnoviji objavljeni podaci ukazuju da je tokom jula američka industrijska proizvodnja uvećana prvi put u devet mjeseci, ali je minulog mjeseca potrošačko povjerenje u SAD neočekivano opalo.

Dolar

Valter Norbert je, osim toga, upozorio i na opasnost koja prijeti stabilnosti dolara, jer su SAD sve više  opterećene debatom o izmjeni sistema zdravstvenog osiguranja, što izlaznu strategiju za program pomoći stavlja na sporedno mjesto.

Kolaps dolara najviše bi, prema mišljenju njemačkog ekonomskog stručnjaka, pogodio Kinu, Japan, Rusiju i arapski svijet, koji su "puni dolara" i od čijeg povjerenja i zavisi konačna sudbina američke valute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana