Počeo dvodnevni Samit energetike "SET-Trebinje 2020"

M.L.
Počeo dvodnevni Samit energetike "SET-Trebinje 2020"

TREBINjE- Samit energetike "SET-Trebinje 2020" počeo je danas u gradu sunca, a o energetskoj budućnosti Balkana, na devet panela govoriće oko 70 eminentnih stručnjaka iz oblasti energetike.

Na samitu se okupilo oko 400 učesnika, a organizatori događaja grad Trebinje i "Elektroprivreda Republike Srpske" ističu da se ovim događajem nastoji hrabro iskoračiti ka energetskoj budućnosti. 

Gradonacelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je na početku samita da je bilo potrebna vizija i velika hrabrost da se organizuje ovakav skup.

- Ovaj stručni skup je potvrda da smo svjesni nestrateškog upravljanja resursima u prethodnom periodu. Samo kolektivnim pristupom možemo sačuvati prirodu. Danas kreiramo energetsku politiku a bez pažljivog upravljanja resursima nema opstanka - poručio je Ćurić. Dodao je da očekuje da će se već iduće godine govoriti o iskoracima koji su napravljeni na ovom samitu.

Generalni direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović rekao je da će na samitu biti prezentovana energetska slika zapadnog Balkana ali i budućnost u sektoru energetike.

- Industrija 4.0 nezaobilazna je i na ovom samitu - rekao je Petrović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da je energetika razvojna šansa jugoistočne Evrope.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković, koji je otvorio Samit rekao je da Vlada RS pruža podršku projektima u oblasti energetike. 

-Neiskorišćeni hidropotencijali i drugi ostavljaju mogućnost za saradnju sa partnerima iz okruženja.  Važno nam je da kreiramo ambijent da sačuvamo postojeća i otvorimo nova radna mjesta-rekao je Višković.

Dodao je da sektor energetike ima veliki potencijal za razvoj.

- Vlada će nastaviti da podržava projekte iz oblasti energetike uz poštovanje svih ekoloških standarda- poručio je Višković.

Organizatori su istakli da je misija samita postići bolju povezanost privrede,politike i nauke. Prvog dana samita planirana su tri panela na kojima će biti riječi o tranziciji energetskog sektora u regionu,perspektivama razvoja i stanju tržišta energije jugoistočne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana