Počelo ugovaranje proizvodnje u Savi

Vedrana Kulaga

BANjA LUKA - U preduzeću "Sava Semberija" iz Bijeljine započeli su pregovori sa poljoprivrednim proizvođačima za nabavku sirovina za početak proizvodnje, a u toku je ugovaranje graška za proizvodnju sa Poljoprivrednim dobrom a.d. "Semberija".

Ovo je "Glasu Srpske" potvrdila rukovodilac proizvodnje u "Savi" Milanka Pavlović i dodala da se potpisivanje ugovora sa ovim preduzećem očekuje u sljedećih nekoliko dana. Ona je rekla da će ugovaranje proizvodnje za poljoprivrednim proizvođačima trajati do ispunjena plana.

- Planirane količine prerade povrća kreću se oko 3.500 tona i oko 500 tona voća. Za sada je ugovoreno oko 45 odsto od planirane količine povrća - rekla je Pavlovićeva.

Ona je naglasila da revitalizacija preduzeća "Sava Semberija" teče planiranim tokom i da je na poslovima proizvodnje angažovano oko 30 bivših radnika preduzeća "Sava".

- Proizvodnja i prerada voća i povrća počinje sa prvim sirovinama, jagodom i graškom, odnosno krajem maja i početkom juna, kada pristignu ove potrebne sirovine - rekla je Pavlovićeva.

U Odjeljenju za privredu i poljoprivredu opštine Bijeljina istakli su da revitalizacije i ponovno pokretanje proizvodnje u preduzeću "Savi Semberija" predstavlja veliki značaj za ovu regiju i cijelu RS.

- Za područje Semberije, ali i šire, ovo preduzeće ima ogroman značaj, kada je u pitanju voćarstvo i povrćarstvo. S obzirom na to da je proizvodnja na početku, nadamo se da će se sve odvijati u najboljem redu - naglasili su u ovom odjeljenju.

Pavlovićeva je podsjetila da je revitalizacija preduzeća "Sava Semberija", počela u drugoj polovini januara ove godine i da je planirano da obuhvati zamjenu dotrajalih mašina i opreme, a proizvodnja u punom kapacitetu očekuje se sredinom godine.

Preduzeće "Sava" kupio je krajem prošle godine Milorad Krstić za dva miliona maraka, čime je preuzeo i obaveze preduzeća od 1,1 milion maraka prema radnicima i 75.000 maraka prema dobavljačima.

Podsticaji

Milanka Pavlović je rekla da su tokom januara u preduzeće "Sava" stizala obećanja za različite podsticaje za unapređivanje proizvodnje u ovom preduzeću.

- Bilo je obećanja o podsticajima od strane opštine i očekujemo da će se ta obećanja i ispuniti - rekla je Pavlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana