Počelo anketiranje domaćinstava o potrošnji

Srna
 Počelo anketiranje domaćinstava o potrošnji

SARAJEVO- Agencija za statistiku BiH počela je sprovoditi anketu o potrošnji domaćinstava u BiH radi dobijanja podataka o veličini i strukturi potrošnje, te osnovnim demografskim i socio-ekonomskim karakteristikama članova domaćinstava, kao i o njihovim uslovima stanovanja, izvorima i veličini prihoda.

Petu po redu anketu Agencija će, u saradnji sa zavodima za statistiku Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), sprovesti na uzorku od 10.000 slučajno odabranih domaćinstava, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

U anketi, koja će trajati godinu dana, biće anketirano oko 3.200 domaćinstava iz Republike Srpske, oko 5.500 iz FBiH, te oko 1.300 domaćinstava iz Brčko distrikta.

U saopštenju se navodi da se anketom prikupljaju podaci o izdacima za hranu i piće, stanovanje, namještaj, odjeću i obuću, zdravstvo, prevoz, komunikacije, rekreaciju, kulturu i obrazovanje, te o drugim proizvodima i uslugama, kao i informacije o članovima domaćinstva.

Rezultati Ankete o potrošnji domaćinstava trenutno su jedini izvor za računanje relativne linije siromaštva i socijalne uključenosti stanovništva, kao i materijalne deprivacije, a koristiće se i kao podloga za kreiranje i sprovođenje socio-ekonomskih politika na svim nivoima društvenog organizovanja, navodi se u saopštenju.

Ankete o potrošnji u domaćinstvima sprovode se svakih četiri ili pet godina u skladu sa međunarodnim standardima i metodološkim preporukama Evrostata, što omogućava međunarodnu uporedivost podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana