Počele pripreme za "Invest Srpska"

SRNA
Počele pripreme za "Invest Srpska"

BANjALUKA - Investiciono-razvojna banka Republike Srpske uveliko se sprema za veliki, objedinjeni događaj "Invest Srpska" - investicionu konferenciju i investicioni forum, koji će biti održan 12. i 13. novembra na Jahorini, rekao je vršilac dužnosti direktora IRB-a Srđan Jovanović.

Jovanović je naglasio da će najvećem investicionom događaju u Republici Srpskoj prisustvovati najviši predstavnici institucija, kao i privrednici i kompanije iz Republike Srpske, regiona i cijelog svijeta.

On je istakao da su već stigle potvrde učešća privrednika, kompanija i institucija iz Srbije, Indije, Slovačke, Švajcarske, Austrije, Izraela, Mađarske, Kine, Italije, Luksemburga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Slovenije, Rumunije, Bugarske, SAD, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Grčke, te da se narednih dana očekuje još prijava.

Jovanović je naveo da će se tokom dva konferencijska dana govoriti o razvoju, investicijama, aktuelnim globalnim dešavanjima i uticaju na ekonomska kretanja, sa posebnim naglaskom na direktne susrete i povezivanje domaćih i stranih privrednika.

- Prvi dan rezervisan je za investicionu konferenciju, koja se u organizaciji IRB-a Republike Srpske održava četvrti put. Plan je da se kroz panele dođe do novih putokaza i smjernica za dalji razvoj Republike Srpske - rekao je Jovanović.

On je podsjetio da je prošle godine prvi put održan investicioni forum, impozantan događaj koji je u Banskom dvoru u Banjaluci okupio više od 300 učesnika iz 22 zemlje, koji su došli da upoznaju Republiku Srpsku i njene potencijale za ulaganje.

"IRB je uspjela u namjeri da Republiku Srpsku ucrta na mapu važnog poslovnog svijeta. Ove godine sa forumom nastavljamo drugog dana događaja, kada ćemo razgovarati o konkretnim investicionim mogućnostima i ponudama Republike Srpske i naših gradova i opština", objasnio je Jovanović.

Prema njegovim riječima, na konferenciji će se govoriti o investiranju u konkretne poslovne zone, a kao i prošle godine, poseban dio foruma posvećen je direktnim razgovorima domaćih i stranih privrednika u vidu "bi-tu-bi" sastanaka.

- Predstavićemo domaće kompanije koje su spremne da budu predmet prodaje stranim investitorima ili da zajedno uđu u određeni poslovni poduhvat i slično. Ovo je konkretna poslovna prilika za uvezivanje privrednika Republike Srpske i stranih privrednika putem partnerstva ili direktnih ulaganja - rekao je Jovanović.

On je naveo da se događaj, već tradicionalno, organizuje u saradnji sa Vladom Republike Srpske, uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

IRB je za ovogodišnji događaj dobila i velikog međunarodnog partnera "Eim kongres", najveću investicionu platformu na svijetu koja u svom portfoliju ima više od 20.000 investitora iz 175 zemalja, te da je velika satisfakcija to što je ove godine "Eim kongres" svoje ime stavio uz IRB Republike Srpske.

- Oni putem svoje mreže, takođe, pozivaju investitore da dođu na Jahorinu. Ovo je potvrda IRB-u Republike Srpske da smo u proteklom periodu uradili dobar posao u promociji investicionih potencijala i stekli kredibilitet u saradnji sa međunarodnim kompanijama - rekao je Jovanović za Srnu.

"Eim kongres" je vodeća svjetska investiciona platforma za kreiranje poslovnih ideja širom svijeta. Cilj je da pomogne zemljama u razvoju da privuku strana direktna ulaganja i obezbijedi okvir za globalnu razmjenu o ključnim principima na kojima se zasnivaju međunarodne investicione politike, strategije i prakse za održivi razvoj radi postizanja pametnog i inkluzivnog globalnog rasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana