Počela sjetva duvana u kontejnerima

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC - Sjetva duvana „virdžinija" u kontejnerima, koji se stavlja u rasad, počela je jutros, a kada vremenske prilike dozvole počeće sjetva na otvorenom, rekao je Srni direktor Poljoprivredne zadruge „Obudovac" u Obudovcu Maksim Petrović.

U zadruzi računaju da će to biti do kraja ove ili početkom naredne sedmice.

Petrović je rekao da je ove godine sjetva planirana na 50 hektara sa 40 proizvođača iz Šamca, Donjeg Žabara, Pelagićeva i Bijeljine, a do sada je potpisano 20 ugovora.

On je napomenuo da je ove godine planirana proizvodnja za 10 odsto više duvana u odnosu na prošlu godinu.

„Obezbjeđuju su potrebni repromaterijali, plitice, treset i čekamo zaštitu u rasadu. Počinjemo sa sjetvom i planiramo da je završimo do kraja marta", rekao je Petrović.

Poljoprivredni proizvođač Stanislav Jakovljević rekao je da, iako ima 10 hektara zemlje, sije duvan na samo jednom hektaru, te da je stavio rasad u kontejneru i čeka bolje vrijeme da se počne sijati na otvorenom.

„Za jedan hektar treba do 7.000 KM da se uloži i kada dođe vrijeme sadnje i kopanja - radnici skupi, struja skupa. Pokušaćemo ovu godinu još, a na godinu ne znamo šta će se desiti", rekao je Jakovljević.

On je istakao da je poljoprivrednim proizvođačima odobren republički podsticaj, ali da ne znaju koliki je i kada će biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana