Počela proizvodnja i isporuka bitumena

Marina Čigoja
Počela proizvodnja i isporuka bitumena

BANjA LUKA - U Rafineriji nafte Brod juče je zvanično počela proizvodnja i isporuka industrijskog i putnog bitumena, potvrdila je portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Aleksandra Vukašinović.

- Ovi proizvodi imaju sezonski karakter, jer je njihovo korišćenje u vezi sa građevinskom sezonom, odnosno proljećnji i ljetnji period - istakla je Vukašinovićeva.

Ona je dodala da je proizvodnja bitumena počela poslije nedavnog remonta i puštanja u proizvodnju "Postrojenja 42" i nove linije prerade nafte u brodskoj Rafineriji, koje omogućava dnevnu proizvodnju oko 450 tona bitumena, dok je ukupni plan za ovu godini više od 100.000 tona.
- Ovo postrojenje omogućava proizvodnju bitumena u nekoliko klasa. U Rafineriji nafte se proizvodi kvalitetan bitumen za industrijske svrhe, primenjuje se za hidroizolacione i izolacione materijale, korozionu zaštitu u građevinstvu, elektroindustriji, industriji gume i drugim industrijskim granama - naglasila je Vukašinovićeva.

Dodala je da će se ovaj proizvod koristiti na domaćem, ali i na tržištu zemalja u okruženju.

Ona je napomenula da je prošle sedmice završen remont "Sekcije 35" u koju je uloženo više od milion i po evra, čime je omogućena stalna proizvodnja evrodizela po kvalitetu "BAS EN 590."

- Učešće sumpora u evrodizelu brodske rafinerije iznosi do 50 ppm, dok je na osnovu Odluke o kontroli kvaliteta naftnih tečnih goriva dozvoljen iznos do 350 ppm. Na ovaj način Rafinerija nafte Brod je prešla sa proizvodnje D2 na proizvodnju dizela "evro 4", dva i po mjeseca prije isteka rokova po Odluci o kontroli kvaliteta tečnih naftnih goriva - rekla je Vukašinovićeva.

Ona je istakla da će se prve količine "evro 4" dizela iz Rafinerije sa "Sekcije 35", naći na pumpama u toku ove sedmice.

Nastavak ulaganja

Sljedeći projekti u Rafineriji nafte odnose se na kompletnu rekonstrukciju i modernizaciju nove linije prerade kroz uvođenje novih tehnologija.

- Time će Rafinerija preći na preradu tri miliona tona sirove nafte godišnje, uz kvalitet svih derivata u skladu sa važećim standardima EU - kazala je Aleksandra Vukašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana