Počela otprema nafte rijekom Savom

Tanja Milaković
Počela otprema nafte rijekom Savom

BANjA LUKA - Poslije zastoja od oko dvadeset godina, juče je ponovo počeo transport naftnih derivata iz brodske Rafinerije rijekom Savom, a prvim baržama biće prevezeno oko 3.000 tona derivata za crnomorsko tržište.

Potvrdio je ovo direktor Rafinerije nafte u Brodu Aleksandar Litvinjenko.

- U ponton pretakalište derivata na rijeci Savi uloženo je oko 850.000 evra, a njime je omogućen transport derivata baržama rijekom Savom - rekao je Livtinjenko.

Zamjenik generalnog direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović naglasio da je će transport derivata Savom omogućiti da se oni na brži i ekonomičniji način dopreme do rumunske luke Konstance, a odatle dalje u zemlje Evropske unije i svijeta.

On je istakao da su dugoročni planovi ove grupacije usmjereni na pozicioniranje na domaćem i inostranom tržištu kroz investicije u rekonstrukciju i revitalizaciju naftnih postrojenja.

- Za finansiranje poslovanja preduzeća iz naftne industrije u idućoj godini biće izdvojeno oko 210 miliona evra - rekao je Šćepanović.

Savjetnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Rajlić rekao je da je pokretanje proizvodnje u Rafineriji Brod, kao jedinoj takvog kapaciteta u BiH, bio izazov ne samo za kompaniju "Njeftegazinkor" nego i za sve institucije Srpske i BiH.

Rajlić je istakao da se stvaranjem uslova za nesmetan rad ovog kapaciteta i plasman proizvoda u skladu sa postojećom legislativom, doprinosi jačanju domaće privrede te sigurnijem i kvalitetnijem snabdijevanju potrošača.

- U narednom periodu pojačaćemo aktivnosti na poboljšanju kvaliteta proizvoda i kontroli procesa proizvodnje. Tome će doprinijeti i najsavremenija oprema za novu laboratoriju, koju je Rafinerija nabavila za 6,4 miliona maraka - naglasio je Rajlić.

On je dodao da će Vlada RS, svojim inicijativama prema Savjetu ministara BiH i podrškom preduzećima izvoznicima, i dalje nastojati da zaštiti domaće proizvođače kroz insistiranje na primjeni istih uslova za sve potpisnice CEFTA sporazuma i uspostavljanju kontrole kvaliteta pri uvozu, što do sada nije bio slučaj.

Carinjenje

Menadžment brodske Rafinerije u budućem periodu očekuje da će ostvareni izvoz derivata nafte transportovanih rijekom Savom imati značajno učešće u izvozu, te da će se uskoro završiti zakonom propisana procedura, koja će omogućiti carinjenje u krugu Rafinerije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana