Počela izgradnja MHE Žiraja

V. T.
Počela izgradnja MHE Žiraja

TESLIĆ - Izgradnja male hidroelektrane "Žiraja" na području Bijelog Bučja u opštini Teslić počela je u subotu pripremnim radovima, a izgradnja će trajati idućih 12 mjeseci.

Investitor je banjalučko preduzeće "Mega elektrik" a.d, a MHE na rijeci Žiraji ima instalisanu snagu od 500 kNj, godišnju proizvodnju od 2.041,2 MW električne energije, a ukupna investicija za izgradnju iznosi 1,2 miliona KM.

- Ovo je prva od tri male hidroelektrane koje će biti izgrađene na području opštine Teslić. U idućih šest mjeseci počeće izgradnja i malih hidroelektrana na rijekama Velika Jasenica i Žeželja. Ukupna snaga sve tri MHE iznosiće 1,5 MW, a investicija je oko 3,5 miliona KM. U projektnu dokumentaciju, ispitivanja hidrologije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, te neophodne saglasnosti kao što su građevinske, ekološke i ostale dozvole uloženo je oko 450.000 KM vlastitih sredstava, kažu u preduzeću "Mega elektrik".

Izgradnju MHE "Žiraja" pozdravio je i načelnik opštine Savo Kasapović rekavši da je ovo veoma dobra investicija.

- Prepoznali smo dobru ideju i podržali njenu realizaciju, jer ovakve investicije doprinose razvoju Teslića i novom zapošljavaju. Uspostavljena je dobra komunikacija između investitora i opštinskih vlasti tako da je ovo pozitivan primjer i naše efikasnosti prilikom odobravanja urbanističke i građevinske dozvole - rekao je Kasapović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana