Počela izgradnja elektrana Bistrica 4 i Bistrica 5A

Glas Srpske
Počela izgradnja elektrana Bistrica 4 i Bistrica 5A

KALINOVIK - Potpredsjednik Unije poslodavaca BiH i predsjednik Kompanije "Bobar" Gavrilo Bobar, prisustvovao je u Kalinoviku početku radova na elektranama "Bistrica 4" i "Bistrica 5A" koje bi trebalo da budu završene za godinu dana, a čija je vrijednost 12 miliona evra.

- Počeli smo sa radovima koje obavljamo zajedno sa jednom poznatom austrijskom kompanijom. Očekujem da ćemo narednih dana potpisati ugovor i za izgradnju elektrana na rijeci Željeznici i taj posao ćemo raditi sa jednom od najvećih austrijskih kompanija iz oblasti energetike. Posao bi trebalo da počne za mjesec dana - rekao je Bobar Srni.

On je naglasio da je razočaran uslovima u kojima narod na tom prostoru živi, istakavši da oko 3.500 stanovnika tog mjesta nema budućnosti i perspektive.

- Ovdje je prije rata bila farma goveda koja je devastirana, ali na prostoru gdje je bila stara farma, može da se napravi nova, moderna farma rasnih stada goveda. U Kalinoviku trenutno imamo 1.100 litara mlijeka dnevnog otkupa i to nije dovoljno da biste tamo pravili mljekaru. Kada bi podigli i uvećali stočni fond sa sadašnjeg za tri puta, imali bi od četiri do šest hiljada litara mlijeka otkupa i onda se može razmišljati o izgradnji mini-mljekare, gdje bi se moglo zaposliti od 15 do 20 ljudi - rekao je Bobar.

Bobar je procijenio da bi se na prostoru opštine Kalinovik, sa ulaganjima u stočarstvu, za nekoliko godina otkup mlijeka sa sadašnjih 1.100 litara mogao povećati na 15.000 litara.

Najavio je da će stočarima iz Kalinovika uraditi studiju izvodljivosti o izgradnji nove farme goveda i taj projekat ponuditi Investiciono-razvojnoj banci RS, kako bi se dobio kredit za taj posao.

On je najavio da će o unapređenju stočarstva sa predstavnicima stočara Kalinovika razgovarati danas u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana