Počela četvrta emisija obveznica ratne štete

Marina Čigoja
Počela četvrta emisija obveznica ratne štete

BANjALUKA - Četvrta emisija obveznica za izmirenje obaveza po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine počela je juče, a ukupna emisija iznosi 35.996.199 maraka.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Dragana Aleksić rekla je juče u Banjaluci da je rok dospijeća ove emisije obveznica 14 godina od dana emisije, sa grejs periodom za isplatu glavnice od četiri godine uračunatim u rok otplate i godišnjom kamatnom stopom od 1,5 odsto koja se računa na ostatak glavnice.

Aleksićeva je istakla da je nominalni iznos obveznice jedna marka, a isplata po ovom osnovu obavljaće se u skladu sa anuitetnim planom koji je sastavni dio odluke Vlade RS od 27. maja.

- Prva kamata dospijeva 15. juna 2011. godine, a prva glavnica sa pripadajućom kamatom biće isplaćena 15. juna 2015. godine. Za sprovođenje ove odluke potrebno je obezbijediti 35,9 miliona maraka za isplatu glavnice, plus 5,1 miliona na ime kamate - kazala je Aleksićeva.

Istakla je da je za ovu emisiju obrađeno 4.067 zahtjeva za naknadu materijalne i nematerijalne štete pristiglih na osnovu izvršnih sudskih presuda, apelacija Ustavnog suda, vansudskih poravnanja i pravosnažnih presuda redovnih sudova.
Ona je podsjetila da su do sada izvršene tri emisije ovih obveznica, a prva emisija iznosila je 40,7 miliona maraka, druga 27,8 miliona, a treća emisija 80,5 miliona maraka.

- Do sada je, zajedno sa četvrtom emisijom, emitovano 185,2 miliona maraka po osnovu ratne štete - kazala je Aleksićeva.

Podsjetila je da se i ovim obveznicama, kao i svim prethodnim, mogu izmiriti dospjele poreske obaveze, nastale do kraja 2007. godine.

Dodala je da nema podatak o tome koliko je ljudi odbilo vansudsko poravnanje za naknadu ratne štete.

Devizna štednja

Dragana Aleksić je rekla da će do kraja mjeseca biti obavljena gotovinska isplata po osnovu stare devizne štednje koja je verifikovana u protekloj godini zaključno sa 31.12.2009. godine u iznosu od 10,2 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana