Poboljšana ekonomska slika Evrope

Glas Srpske
Poboljšana ekonomska slika Evrope

BRISEL - Ekonomska klima u Evropi poboljšana je u martu više od očekivanja, pokazali su juče objavljeni podaci Evropske komisije (EK), prenijele su agencije.

EK je saopštila da je njen pokazatelj ukupne ekonomske klime (Economic Economic Sentimenr Indicator - ESI) za evrozonu, koji obuhvata sve privredne sektore, uključujući industriju, usluge, maloprodaju i građevinarstvo te potrošače, porastao u martu na 97,7 sa februarskih 95,9 bodova.

Indeks za 27 članica EU porastao je na 99,6 sa 97,6 bodova u februaru.

- Poboljšanje klime u industriji evrozone ogleda se u poboljšanoj vrijednosti odgovarajućeg indeksa koji je dostigao minus deset bodova, poslije minus 13 bodova mjesec ranije - saopšteno je iz EK.

Povjerenje potrošača, navode, ostalo je nepromijenjeno na minus 17 bodova, dok se raspoloženje u sektoru maloprodaje blago poboljšalo, dostigavši minus šest bodova, poslije minus osam bodova u februaru.

Pokazatelj inflatornih očekivanja potrošača, koje Evropska centralna banka prati radi donošenja odluka o monetarnoj politici, porastao je na četiri boda, u odnosu na 0 februarskih bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana