Poboljšan poslovni ambijent Srpske

Vedrana Kulaga
Poboljšan poslovni ambijent Srpske

BANjA LUKA - Zahvaljujući određenim reformama i aktivnostima Vlade Republike Srpske, poslovni ambijent RS znatno je poboljšan, a ove godine očekujemo više direktnih stranih ulaganja i veću zainteresovanost investitora.

Kazala je ovo juče u Banjoj Luci, poslije predstavljanja "Bijele knjige" za 2009. godinu, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Jasna Brkić.

"Bijela knjiga" je publikacija čija je svrha da sugeriše vlastima BiH i entiteta prioritetne reforme s ciljem rješavanja ključnih prepreka za ulaganja.

Ona je istakla da se najveći broj preporuka iz ovogodišnje "Bijele knjige" odnosi na FBiH i dodala da to ne znači da problema i poteškoća nema i u RS.

- Činjenica je da su reforme i zakonska rješenja Vlade RS prepoznate od strane Savjeta stranih investitora. U RS najveći broj firmi, kao ključne prepreke ulaganjima, navodi političku nestabilnost, sivu ekonomiju, te razne administrativne barijere - rekla je Brkićeva.

Istakla je da su predstavnici Vlade RS na jučerašnjem predstavljanju "Bijele knjige" za 2009. godinu u Banjoj Luci upoznali predstavnike Savjeta stranih investitora sa napretkom koji je ostvaren od marta prošle godine.

- Zakon o privrednim društvima, utvrđeni Prijedlog zakona o građenju i uređenju prostora, kao i reforme u okviru finansijskog sektora, te analiza iz oblasti radnih odnosa koju namjeravamo da radimo, poboljšali su poslovni ambijent - rekla je Brkićeva.

Član Upravnog odbora Savjeta stranih investitora i šef misije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Đulio Moreno istakao je da je priznato sve što je Republika Srpska uradila u proteklom periodu na poboljšanju ambijenta za ulaganje.

- Određeni propisi, poboljšanja i izmjene koje su vlasti u RS uradile u protekloj godini predstavljaju signal u kojoj mjeri Vlada razumije i shvata šta je potrebno uraditi da bi se unaprijedio postojeći poslovni ambijent - rekao je Moreno.

Advokat i član Upravnog odbora Savjeta stranih investitora Stevan Dimitrijević rekao je da se ulažu značajni napori da BiH postane interesantnija stranim investitorima.

Iz Ministarstva za ekonomske odnose juče su najavili da će treća regionalna konferencija, posvećena stranim ulaganjima, biti održana 27. i 28. aprila na Kozari, u organizaciji Ministarstva i opštine Prijedor.

Ekonomska kriza

Đulio Moreno je kazao da je Vlada RS veoma ozbiljno shvatila ambijent u kojem se trenutno posluje, a koji je još uvijek pod uticajem svjetske ekonomske krize.

- S obzirom na efekte globalne ekonomske krize, važno je da Vlada RS odlučno djeluje kako bi se prevazišle sve prepreke i problemi sa kojima se susreću strani investitori - rekao je Moreno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana