Plate rastu, tekstilci odlaze

Glas Srpske
Plate rastu, tekstilci odlaze

PEKING - Poslije prošlogodišnjeg povećanja plata u Kini od oko 20 odsto, sve više preduzeća u tekstilnoj branši i u industriji igračaka se odlučuje da prebaci proizvodnju u Vijetnam, Kambodžu ili Bangladeš.

Ekspert za kinesko tržište rada Liu Kaiming sa Instituta za savremena istraživanja iz Šenžena kaže da je glavni razlog za rast plata rastući nedostatak radne snage u Kini, prenose agencije.

Nedostatak radne snage posebno je primjetan u sektoru sa nižim platama, a kinesko rukovodstvo aktivno podstiče rast plata, piše "Dojče vele".

Ovo je čak zaustavilo i dugogodišnje izmještanje američkih preduzeća u Kinu.

"Bostonska konsultantska grupa" u decembru je objavila studiju pod nazivom "Mejd in Amerika, ponovo" u kojem se navodi da američka industrijska preduzeća ponovo sve više proizvode u Sjevernoj Americi, jer u Kini zbog rastućih plata nema dovoljne produktivnosti, a nasuprot tome u SAD plate se smanjuju, a produktivnost raste. Tu je još i rast vrijednosti kineskog juana u odnosu na slabi dolar.
Hal Sirkin, autor studije predviđa da će troškovi proizvodnje u Kini do 2015. godine kod velikog dijela proizvoda samo još deset odsto biti manji nego u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana