Plata ispod prosjeka u čak 50 gradova

Željka Kokot
Plata ispod prosjeka u čak 50 gradova

Banjaluka - Neravnomjeran razvoj Srpske doveo je do situacije da razlika između najveće i najniže prosječne plate po opštinama dostiže čak 660 KM.

Prosječna neto zarada u prvih devet mjeseci u Srpskoj iznosila je 832 KM, a veći iznos od republičkog prosjeka primili su radnici u samo 14 od 64 lokalne zajednice. Najveća prosječna zarada od 1.146 KM bila je u Ugljeviku, dok su najmanje zarađivali Kuprešani, kojima je mjesečno na račun stizalo 486 maraka, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Prosjek iznad republičkog imaju i radnici u Stanarima, najmlađoj opštini u Srpskoj, Gacku, Banjaluci, Foči, Istočnom Drvaru, Brodu, Višegradu, Zvorniku, Istočnom Mostaru, Istočnom Novom Sarajevu, Rudom, Trebinju i Trnovu. S druge strane, uz Kupres najniža primanja imaju zaposleni u Donjem Žabaru, Jezeru, Kostajnici i Krupi na Uni.

Podaci pokazuju da su najveće plate isplaćivane u opštinama koje na svojoj teritoriji imaju hidro i termoelektrane i koje obiluju šumskim i drugim prirodnim potencijalima koji su eksploatisani u velikim količinama. To, međutim, predstavlja i problem, jer je egzistencija velikog broja stanovnika pojedinih opština direktno vezana za poslovanje jednog privrednog subjekta.

Ekonomski analitičar Goran Radivojac kaže da bi Srpska trebalo više pažnje da posveti razvoju pograničnih opština drinskog sliva u kojima bi, kroz specijalne i paralelne veze sa Srbijom, zajedničkim snagama mogli otvarati poslovne subjekte.

- Veliki broj radnika je direktno vezan za energetski sektor. Ugljevik i Gacko žive od termoelektrana, prijedorska regija je ranjiva u slučaju posrtanja "Arselor Mitala", Zvornik na "Birač", a Brod na Rafineriju nafte - kaže Radivojac.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković kaže da 70 odsto stanovništva Srpske živi vrlo siromašno, jer je veliki broj nezaposlenih, radnika sa niskim primanjima i penzionera sa iznosima na čeku od 160 do 300 KM.

- Može se reći nešto više od 20 odsto stanovnika Srpske preživljava, dok dobro i luksuzno živi samo dva ili tri odsto stanovništva - ocijenio je Bošković.

OPŠTINE SA NAJVIŠOM PROSJEČNOM PLATOM

1.146 Ugljevik

1.070 Stanari

1.008 Gacko

965    Banjaluka

918    Foča

OPŠTINE SA NAJNIŽOM PROSJEČNOM PLATOM

486    Kupres

523    Donji Žabar

568    Jezero

475    Kostajnica

614    Krupa na Uni

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana