Planirana proizvodnja od 30 miliona maraka

Ratomir Mijanović
Planirana proizvodnja od 30 miliona maraka

TREBINjE - Preduzeće "Svislajon" Industrija alata Trebinje, najveći izvoznik RS na tržište zapadne Evrope, i pored svjetske ekonomske krize, u ovu godinu ulazi spremno da se suoči sa problemima koji ga očekuju.

- Biznis plan veći je za 15 odsto i za ovu godinu predviđena je proizvodnja od 30 miliona maraka, što je za četiri miliona više u odnosu na ostvarenu proizvodnju   u 2008. godini - kaže direktor Industrije alata Bogdan Golić.

Dodao je da nije zadovoljan ostvarenim rezultatima u 2008. godini.

- Lani su nas pritiskali brojni problemi, kao što su obustave rada i štrajk. Nakon tih problema, uslijedila je stabilizacija u proizvodnji i prodaji, pa su rezultati bili nešto bolji nego u prvom polugodištu. Međutim, i u novembru i decembru, imali smo problema sa tržištem usljed globalne krize - istakao je Golić.

Istakao je da su smanjene naruybe i pojasnio da proizvodi Industrije alata idu u auto i mašinsku industriju u zemlje zapadne Evrope, a ta grana privrede je i najviše pogođena krizom. Više od 90 odsto svojih proizvoda "Svislajon" plasira u inostranstvo. Od toga 50 odsto ide u Njemačku, a značajni inopartneri ovog kolektiva su u Sjedinjenim Američkim Državama, Španiji, Italiji…

Kada je riječ o opremljenosti preduzeća, direktor Industrije alata rekao je da su se privatizacijom riješili brojni problemi i isplaćena je glavnina obaveza i dugovanja, pa je malo sredstava, oko dva miliona evra, ostalo za ulaganje u novu opremu.

- Ova sredstva su nedovoljna, pošto je oprema stara i dotrajala, ali će se valjda i taj problem riješiti, pošto su trenutno velika izdvajanja za održavanje postojeće opreme - naglasio je Golić.

Dodao je da će, iako je bilo predviđeno da fabrika zaposli 120 radnika, uglavnom u proizvodnji, taj broj najvjerovatnije, biti nešto manji.

Prema Golićevim riječima, u godini koja je ispred  nas ne očekuje se značajniji pad potražnje  proizvoda Industrije alata Trebinje na evropskom tržištu,  ali pošto se u Americi zatvaraju fabrike mašinske industrije i dolazi do otpuštanja radnika, postoji mogućnost da će na ovom tržištu biti smanjeno interesovanje za  proizvode  trebinjske fabrike, iako su uvjeravanja kupaca sada  drugačija.

- I pored toga, nadamo se pozitivnom finansijskom rezultatu u 2009. godini - naveo je Golić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana