Planiran rast BDP od dva odsto u 2010.

Marina Čigoja
Planiran rast BDP od dva odsto u 2010.

BANjA LUKA - Ekonomska politika Vlade RS u 2010. godini predviđa rast bruto društvenog proizvoda od dva odsto, održavanje rasta industrijske proizvodnje od šest odsto, stimulaciju izvoza kao i zadržavanje javne potrošnje u sadašnjim okvirima.

Rekao je ovo juče predsjednik Vlade RS Milorad Dodik na javnoj raspravi o dokumentu "Ekonomska politika za 2010. godinu" u Privrednoj komori RS. Dodik je rekao da će sljedeća godina biti godina stabilizacije i da ova politika treba da onemogući negativne uticaje svjetske ekonomske krize na RS.

- Ekonomska politika je koncentrisana na to da se održi zaposlenost i da domaći potencijal bude uposlen. Naveli smo projekte za koje smo obezbijedili 1,9 milijardi maraka, čija će realizacija započeti u idućoj godini što predstavlja povećanje investicija za tri odsto - istakao je Dodik.

On je rekao da su, uz određena poboljšanja koja su juče predložena, privrednici, pa i Sindikat podržali Ekonomsku politiku.

- Njihovi prijedlozi odnose se na to da se svaka tri mjeseca održava sjednica Vlade RS posvećena stanju u privredi, a u parlamentu RS dva puta godišnje. Pored toga, predložili su i formiranje fonda solidarnosti između privrede i Vlade koji bi trebalo da bude usmjeren ka tome da pomogne preduzećima koja, zbog svjetske ekonomske krize, zastanu u realizaciji svojih poslova - kazao je Dodik.

Dodao je da je u proteklom periodu proveden značajan broj mjera za suzbijanje krize, te da su te mjere bile razlog što je RS u ovoj godini bila u relativno dobroj situaciji.

- U određenoj mjeri odbranili smo se od negativnih posljedica krize, iako one postoje i vidljive su, prije svega u pogledu zapošljavanja - naglasio je Dodik.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da su privrednici, uz određene sugestije, podržali mjere Vlade.

- Predložili smo izmjene zakonske regulative, promjene Pravilnika o podsticajima i povećanje efikasnosti rada sudova. Ova ekonomska politika je realna ako se iskoriste sve mogućnosti i ako se resursi kojima raspolažemo stave u funkciju, prvenstveno prerađivačke industrije koja zapošljava najveći broj radnika - naglasio je Đurić.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je otpuštanje radnika i smanjenje plata nedopustivo, te da je uslov za to dosljedna primjena Ekonomske politike, realizacija podsticaja i formiranje garantnog fonda.

U Banjoj Luci je sinoć održana i sjednica Ekonomskog foruma RS na kojoj je razmatrana Ekonomska politika RS za 2010. godinu.

Penzije

Milorad Dodik je rekao da je Ekonomskom politikom predviđeno i očuvanje plata i penzija.

- Imajući u vidu činjenicu da se broj penzionera značajno povećao, to će biti veoma teško i zaista moramo da vidimo na koji način ćemo izvršiti reformu. Ipak, odlučni smo da u idućoj godini zadržimo penzije na sadašnjem nivou - naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana