Pežo i Sitroen u pregovorima sa GM-om o partnerstvu

Agencije
Pežo i Sitroen u pregovorima sa GM-om o partnerstvu

PARIZ - Američki proizvođač automobila “Dženeral motors” u pregovorima je sa vodećom francuskom automobilskom kompanijom “Pežo Sitroen” (PSA) o mogućem partnerstvu.

GM je saopštila samo da se radi o rutinskim razgovorima sa drugim kompanijama na tržištu, dok je “Pežo” saopštio da su razmatrani “projekti moguće saradnje i udruživanja” koji su u skladu sa strategijom “globalizacije i unapredjenja performarnsi”.

Iako su obe kompanije bile vrlo šture u saopštenjima, potencijalna saradnja mogla bi da ugrozi partnerstvo PSA sa nemačkim BMW AG, Mitsubišijem i Tojotom.

Da je razgovora bilo, potvrdio je i francuski ministar rada Gzavije Bertran  koji je rekao da je o tome dobio informaciju od izvršnog direktora “Pežoa” Filipa Varena.

“Rekao mi je da je to dobra vijest za njihovu grupu jer će im omogućiti smanjenje troškova proizvodnje po svakom vozilu”, rekao je Bertran.

“Pežo” i “Sitroen” izgubili su prošle godine 439 miliona evra zbog pada prodaje, uglavnom u Evropi. Evropsko tržište je glavno tržište za prodaju vozila tih kompanija jer preko 50 odsto proizvodnje od 3,5 miliona vozila godišnje bude prodato u Evropi.

Akcije “Pežoa” skočile su za više od 20 odsto i za posljedna četiri mjeseca dostigle su najveću vrednost na berzi u Parizu, dok su akcije GM-a pale za 1,5 odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana