Pet mitova o krizi u Evropi

Agencije
Pet mitova o krizi u Evropi

Vašington - Postoji pet mitova o evropskoj krizi, a prvi je da Evropljani nikada neće djelovati ujedinjeno, tvrdi Fred Bergsten, direktor Peterson instituta za ekonomiju.

- Evrozona nikada neće postati sjedinjene evropske države, a kakofonija kritike na evropskom kontinentu i dalje će plašiti tržišta. Ali, na ovaj izazov zemlje evrozone su odgovorile zadivljujuće brzo - kaže Bergsten za “Vašington post”.

Bergsten dodaje da je Evropska centralna banka izdvojila još nekoliko biliona, poput američke centralne banke Federal Reserve, te je upravo potvrdila da će učiniti sve što je potrebno da se izbjegne katastrofa.

Kao drugi mit navodi bojazan da bi izlazak Grčke iz evrozone zapečatio sudbinu jedinstvene evropske valute.

- Ako Grčka izađe iz monetarne unije, to bi zapravo ojačalo valutu. Kada bi se riješila Grčke, evrozona bi mogla da izađe jača - smatra američki stručnjak.

Takođe, tvrdi da bi rezultat za Grčku bio potpuno haotičan da bi druge zadužene zemlje još odlučnije poradile na smanjenju svojih deficita i ubrzale reforme ne bi li izbjegle sudbinu Grčke.

Treći mit odnosi se na tvrdnju da njemački poreski obveznici nikada neće pristati na vađenje iz škripca grčkih, (ili španskih ili italijanskih) penzionera.

- Njemačka jeste i biće glavni blagajnik Evrope, kukajući i žaleći se i tražeći stroge mjere štednje i reforme, ali će uvijek “iskeširati” koliko je potrebno da se evrozona održi. Prvo, Nijemci neće rizikovati da ponovo unište Evropu, a osim toga, njemački model privrede zasnovan na izvozu počiva na evru - ocjenjuje Bergsten, prenose agencije.

Takođe, ističe da su njemačke banke uveliko prisutne u zaduženim zemljama, pa će ih njemački poreski obveznici morati da spasavaju ukoliko to ne uspiju Italija ili Španija.

Četvrti mit koji treba srušiti, kaže autor, jeste tvrdnja da će se glasači pobuniti i ekstremisti ojačati ako se nastavi sa strogim mjerama štednje.

- Jedna od zapanjujućih aspekata evrokrize do sada je da je politički centar opstao u svakoj zaduženoj zemlji, uključujući i Grčku gdje su glasači nakratko “koketirali” s protivnicima mjera štednje i reformi - piše Bergsten. Priznaje, međutim, da su Evropljani strogim mjerama štednje pridodali i mjere za podsticanje privrednog rasta.

Peti mit govori da će kriza u Evropi ozbiljno naškoditi američkoj privredi i da bi čak mogla presuditi u američkim predsjedničkim izborima.

- Recesija u Evropi je, nema sumnje, umrtvila izvoz i smanjila korporativnu zaradu u SAD, oslabila zapošljavanje i poljuljala povjerenje investitora, i možda srezala naš BDP za jedan odsto. Ali nove vodeće ekonomije, predvođene Kinom i Indijom, čine polovinu svjetske privrede i nastaviće da se šire u daljoj budućnosti tempom od oko šest odsto godišnje - piše Bergsten.

Dolar

Bergsten tvrdi da SAD imaju koristi od nevolja koje su snašle Evropu jer kriza svjetski kapital preusmjerava u dolar.

Ističe da su SAD, pa tako i predsjednički izbori, zaštićeni od posljedica ekonomske krize u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana