Pesimizam obara svjetske akcije

Glas Srpske
Pesimizam obara svjetske akcije

NjUJORK/LONDON - Pad vrijednosti akcija na finansijskim tržištima u svijetu zabilježen je i juče. Evropske berze preživjele su sunovrat zbog rasprodaje akcija banaka, podstaknute glasinama o sniženju kreditnog rejtinga Francuske.

Kotacije banke "Sosijete ženeral" skliznule su za 14,7 procenata i tako zabilježile najveći procentni pad u jednom danu, veći nego za 20 godina, iako je predstavnik banke kategorično demantovao glasine o slabom finansijskom stanju francuskog kreditora.

- Sve je manje zemalja sa najvišim kreditnim rejtingom "AAA". Ukoliko snize rejting Francuske, i druge zemlje biće u opasnosti. Na osnovnom nivou, državne finansije nisu jake - rekao je ekonomista "Dženerali investmenta" Klaus Viner, prenijele su agencije.  

Italijanski premijer Silvio Berluskoni obećao je donošenje vanrednog dekreta o sprovođenju mjera štednje dogovorenih sa Evropskom centralnom bankom, ali je i suočen sa protivljenjem opozicije koja strahuje da će te mjere pogoditi građane Italije.

Tržišta u Aziji osvanula su sa nižim vrijednostima akcija, odnosno padom od jedan do 1,5 odsto. Jedino je indeks berze u Australiji zabilježio rast i nadoknadio prethodne gubitke.

Pesimizam u pogledu zdravlja svjetske ekonomije nastavlja da pritiska tržišta, ali jučerašnji pad u Aziji je blag u poređenju sa Vol stritom.

Indeks Dau Džons zaključio je trgovanje na Njujorškoj berzi gubitkom 519 poena ili 4,6 odsto prosječne vrijednosti akcija.

Japanski indeks Nikei izgubio je 0,7 odsto jer je skuplji jen pogodio izvozni sektor. Hongkonški Hang Seng pao je za 1,5 procenata, a akcije na spisku južnokorejskog Kospija juče su u prosjeku vrijedjele 0,9 odsto manje nego dan ranije.

Berze u Kini, Novom Zelandu i Filipinima zabilježile su male dobitke.

Srbija

Privredna komora Srbije ocijenila je juče da nije realno očekivati da Srbija bude pošteđena negativnih efekata novog talasa krize u Evropi i svijetu.

Specijalni savjetnik predsjednika PKS Radmila Milivojević kazala je da će najveći uticaj na srpsku privredu imati očekivani pad tražnje u Evropi, prije svega u Italiji i Njemačkoj, koje su vodeća odredišta srpskog izvoza i promjena nivoa tražnje u regionu CEFTA.

- Drugi problem je očekivani pad stranih ulaganja koja su vodeći pokretač novih investicija u Srbiji -  ocijenila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana