Penzijski rezervni fond RS ostvaruje zapažene rezultate: Od osnivanja zaradili 83,44 miliona maraka

Milijana Latinović
Penzijski rezervni fond RS ostvaruje zapažene rezultate: Od osnivanja zaradili 83,44 miliona maraka

BANjALUKA - Neto vrijednost imovine Penzijskog rezervnog fonda (PREF) RS na kraju prošle godine iznosila je 269,5 miliona maraka, što je za 13 odsto više u odnosu na početak 2021, a iskorakom na strana tržišta imovinu pod upravljanjem učinili su likvidnijom, profitabilnijom i sigurnijom.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić nakon što je Vlada Srpske juče usvojila godišnji izvještaj o poslovanju tog fonda. On je naglasio da je PREF lani ostvario dobit od 10,42 miliona maraka, što je za 24 odsto više u odnosu na godinu ranije te da je ukupna dobit za 11 godina poslovanja 83,44 miliona maraka.

- U prošloj godini ostvareni su prihodi u iznosu od 13,19 miliona KM, a rashodi od 2,77 miliona KM. Prihodi od dividendi iznosili su 8,18 miliona KM, od čega od 30 eminenata iz inostranstva 225.000 KM - rekao je Grujić i dodao da su prihodi od dividendi povećani za 30,38 odsto.

Podsjetio je da su početkom 2020. godine oprezno iskoračili na strane berze i obezbijedili dodatni izvor prihoda iz inostranstva.

- Na taj način smo imovinu pod upravljanjem učinili likvidnijom, profitabilnijom i sigurnijom. Od prodaje hartija od vrijednosti u inostranstvu lani smo zaradili 468.000 KM. Hartije od vrijednosti koje smo kupili za 1,95 miliona KM prodali smo za 2,4 miliona KM. Na kraju prošle godine ukupna vrijednost hartija od vrijednosti iz inostranstva iznosila je 21,75 miliona, što predstavlja povećanje od 13,58 odsto u odnosu na nabavnu cijenu - pojasnio je Grujić.

Podsjetio je da mali dio imovine Fonda čine i akcije “Fejsbuka”, a njihov značajan dio prodali su prošle godine.

- Prodali smo 847 akcija koje smo nabavili po prosječnoj cijeni od 267,3 dolara po akciji za 300,3 dolara po akciji. Realizovali smo dobit od 33 dolara po akciji - istakao je Grujić.

Dodao je i da je PREF lani prodao akcije u devet emitenata te da su dio negativnih revalorizacionih rezervi priznali na teret rashoda.

- Taj otpis se odnosi na preduzeća kod kojih je otvoren stečaj i gdje su očekivanja da će doći do stečaja. Na kraju 2021. ovaj iznos je bio 1,05 miliona KM, a od osnivanja fonda po ovom osnovu otpisano je 36 miliona KM - istakao je Grujić.

Podvukao je da su investicioni ciljevi rebalansiranje portfelja radi optimizacije strukture imovine, rizika i prinosa u petogodišnjem periodu s ciljem uvećanja vrijednosti kapitala u dugom roku i ostvarivanje tekućih priliva, a radi pružanja podrške dugoročnoj finansijskoj održivosti obaveznog penzijskog osiguranja.

- Ovih rezultata ne bi bilo da nema svakodnevnog zalaganja zaposlenih. Naš tim je i u otežanim uslovima rada zbog pandemije u potpunosti odgovorio svim operativnim i razvojnim izazovima - zaključio je Grujić.

Isplata Fondu PIO

Miloš Grujić je rekao da je zakonom uređeno da se dio godišnje neto dobiti može isplatiti osnivaču, odnosno Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS.

- Sredinom maja smo isplatili dividendu u iznosu od pet miliona maraka - istakao je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana