Peking blokirao kupovinu Erbasovih aviona

Agencije
Peking blokirao kupovinu Erbasovih aviona

PEKING - Kina je blokirala kupovinu "Erbasovih" aviona koju su planirale kineske kompanije, reagujući time na sporni evropski porez na ispuštanje ugljen-dioksida, rekao je zvaničnik "Erbasove" matične kompanije EADS.

""Erbas" je izložen mjerama odmazde", rekao je na konferenciji za novinare izvršni direktor evropskog avionskog koncerna Luj Galoa, dodajući da kineska vlada odbija da odobri narudžbe za avione dugog leta.

Kompanija je predstavila poslovne rezultate u 2011. godini i objavila da je ostvarila veliki skok dobiti i rekordne isporuke.

Evropska unija uvela je od 1. januara porez na ispuštanje ugljen-dioksida iz aviona, ali prevoznici će porez početi plaćati tek od 2013. godine, nakon što se popišu ovogodišnje emisije.

Više od dvadesetak zemalja, uključujući Kinu, Rusiju i SAD, usprotivilo se porezu EU, uz tvrdnju da se njime krše međunarodni propisi.

Galoa je rekao da se EADS zalaže za rješenje na svjetskom nivou. "Ne mislimo da je samo evropsko rješenje primjereno. Ono stvara klimu otpora između Evrope i ostatka svijeta", naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana