Pašalić: Unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju

Srna
Foto: Srna

KOSTAJNICA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ocijenio je tokom posjete opštini Kostajnica da treba uložiti dodatne napore da bi se unaprijedila poljoprivredna proizvodnja, a istakao je i da će se pokušati organizovati projekti koji se tiču zaštite kestena, karakterističnog za ovo područje.

Pašalić je ukazao na trend smanjenja poljoprivrednih gazdinstava u posljednje vrijeme, s tim da se proizvođači koji opstaju ukrupnjuju i šire proizvodnju.

"U vezi sa tim i opština i ministarstvo će u budućem periodu izdvojiti dodatna sredstva za podršku poljoprivrednoj proizvodnji", rekao je Pašalić novinarima u Kostajnici, gdje se sastao sa načelnikom opštine Nikolom Janjetovićem i predstavnicima drvoprerađivača i poljoprivrednih proizvođača.

On je naveo da je prilikom posjete ovoj lokalnoj zajednici bilo riječi i o temama iz oblasti vodoprivrede, odnosno uklanjanju sprudišta i uređenju korita nekih lokalnih vodotokova, na čemu će se, kako je dodao, raditi iduće godine.

"Razgovarali smo i o šumarstvu, o problemu sušenja kestena koji je posebno interesantan zbog same simbolike i značaja kestena za ovo područje i pokušaćemo da organizujemo, zajedno sa Šumarskim fakultetom i `Šumama Srpske`, određene projekte koji se tiču zaštite kestena", rekao je Pašalić.

On je istakao da postoji nezadovoljstvo drvoprerađivača koji imaju dovoljno posla i tržište, ali nemaju dovoljno sirovine, te pojasnio da su potrebe oko pet miliona kubika, a godišnje se usječe oko dva miliona kubika.

"Naprosto `Šume Srpske` ne mogu da isporuče i da isprate sve te zahtjeve, tako da drvoprerađivači traže rješenje u nabavci privatnih šuma i uvozu trupaca. Međutim, ovaj sektor je u usponu, vidimo da je spoljnotrgovinski bilans veoma povoljan kada je riječ o izvozu namještaja, tako da, osim nedostatka sirovine, nema većih problema u plasmanu proizvoda i ministarstvo insistira da se svi ugovori ispoštuju", naglasio je Pašalić.

Načelnik opštine Nikola Janjetović zahvalio je za pomoć u sanaciji posljedica zemljotresa, te naveo da su danas razgovarali o obali rijeke Une i regulaciji potoka Bubnjarica, a dotakli su se i teme za koju će već iduće sedmice početi pripremati određene projekte, a odnosi se na navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u selu Petrinja.

Pašalić je posjetio i farmu porodice Glušica u selu Mrakodol, na kojoj su u zemljotresu krajem prošle godine urušeni ili oštećeni prateći objekti, a u sanaciji štete porodici je pomogla opština Kostajnica sa 12.000 KM i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa 5.000 KM.

"Ovo je porodična farma na kojoj radi desetočlana porodica. Imamo 30 krava muzara od kojih dobijamo oko 400 litara mlijeka dnevno. Držimo i tovnu junad, bikove i junice za reprodukciju, oko 60 grla ukupno. U tovu imamo oko 70 svinja i 100 ovaca", ispričao je Mladen Glušica.

Pašalić je posjetio i poljoprivredno gazdinstvo porodice Babić u selu Petrinja i proizvodni pogon preduzeća "Strigo" koje se bavi pakovanjem domaćeg lješnika sa porodičnog imanja i drugih orašastih plodova, te otkupom, prodajom i prevozom drvnih sortimenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana