Parlament prihvatio inicijativu: Korak ka privremenom ukidanju takse za putnike na aerodromima u BiH

GS
Parlament prihvatio inicijativu: Korak ka privremenom ukidanju takse za putnike na aerodromima u BiH

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamenta BiH prihvatio je incijativu poslanika Nihada Omerovića kojom se uvodi jednogodišnji moratorijum na naplatu takse od tri KM po putniku na aerodromima u BiH.

Omerović kaže kako je incijativu pokrenuo prije nekih 25 dana i tražio da Agencija za civilno vazduhoplovstvo ukine naknadu po jednom putniku, piše Kliks.

Naknada je definisana odlukom iz 2017. godine i tada je iznosila dvije KM, a nakon toga je iznos povećan na tri KM po putniku.

-Ja sam tražio u prvoj verziji potpuno ukidanje te naknade imajući u vidu na osnovu razgovora sa sve četiri međunarodna aerodroma, da je po njihovom mišljenju i analizama i na osnovu njihovih razgovora niskobudžetnim kompanijama da je ova taksa osnovni razlog zašto dolazi do ukidanja međunarodnih aviolinija - kaže Omerović.

U ponedjeljak je održan sastanak Komisije za saobraćaj i komunikacije, čiji je i Omerović član, a sastanku su prisustvovali predstavnici aerodroma, direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo i ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto.

-Direktor agencije se oštro usprotivio razgovoru o ukidanju takse sa navodom da će ukidanje dovesti u pitanje poslovanje i rad Agencije, dok su direktori imali suprotne stavove da ukidanje takse se mora desiti i da je to primarni razlog zašto se ukida veći broj aviolinija. U cilju prevazilaženja situacije, ja sam modifcikovao svoju incijativu, prethodno dobijajući pozitivne znakove od aerodroma, da ih zadovoljava i opcija moratorijuma na naplaćivanje takse u periodu od godinu, a da se u tom periodu izvrši tačna analiza od Agencije, da li je ta taksa isključivi razlog zašto dolazi do odustajanja niskobudžetnih aviokompanija - kaže Omerović.

Pojašnjava kako su ovakav prijedlog prihvatili i predstavnici aerodroma, ali i Agencije i da su bili zadovoljni ovom formulacijom te je prvo komisija, a zatim i Parlament usvojio prijedlog.

-U narednih minimalno godinu nema naplate po prevezenom putniku od tih aerodroma. Odluku izrađuje Agencija za Civilno zrakoplovstvo, a saglasnost daje Savjet ministara. Njenim usvajanjem na Predstavničkom domu završena je procedura. Ako analize kažu da je aviotaksa osnovni razlog i opterećenje za niskobudžetne kompanije mi idemo na kompletno ukidanje bez vremenskog roka - obećao je Omerović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana