Parlament danas odobrava uslove za drugi paket pomoći

Agencije
Parlament danas odobrava uslove za drugi paket pomoći

ATINA - Grčki parlament danas bi trebao da odobri uslove za dobijanje drugog paketa finansijske pomoći vrijednog 130 milijardi evra, prenose agencije.

Još nije utvrđeno vrijeme kada će poslanici glasati ili će mjeru usvojiti proklamacijom. Očekuje se da će pojedini članovi opozicije, uz pristalice Komunističke partije, održati mitinge protiv mjera štednje koje su predviđene usvajanjem paketa pomoći.
Analitičari navode da se očekuje da će dogovor, u koji takođe spada smanjenje državne potrošnje, biti lako usvojen uz podršku Socijalističke stranke PASOK i konzervativne “Nove demokratije”.
Obje stranke dio su koalicione vlade na čelu sa tehnokratom premijerom Lukasom Papademosom.
Koaliciona vlada, koja je formirana u novembru, dobila je zadatak da obezbjedi novi paket pomoći i dogovor sa privatnim investitorima o otpisu dugovanja od 100 milijardi evra.
Portparol vlade Pantelis Kapsis rekao je da se očekuje da će Papademos do kraja naredne sedmice odrediti datum održavanja nacionalnih izbora pošto je ispunio svoj zadatak.
Komunistička stranka je protiv dogovora koji će rezultirati smanjenjem benificija i otpuštanjem u državnom sektoru, te privatizacijom državnih kompanija.
Mitinzi su zakazani u Atini, Solunu i drugim grčkim gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana