Papandreu odlazi, izbori 19. februara

Glas Srpske
Papandreu odlazi, izbori 19. februara

ATINA - Grčki političari postigli su u nedjelju uveče dogovor o formiranju prelazne vlade nacionalnog jedinstva, koju neće voditi dosadašnji premijer Jorgos Papandreu, a 19. februar 2012. godine dogovoren je kao najpogodniji datum za održavanje izbora.

Rasprava o tome ko će voditi prelaznu vladu nastavljena je i juče. Grčki mediji javljaju da je najizgledniji kandidat za novog premijera, koji bi vodio prelaznu vladu do izbora, bivši zamjenik predsjednika Evropske centralne banke Lukas Papademos.

Ekonomist Papademos obavljao je dužnost zamjenika predsjednika ECB-a od 2002. do 2010. godine, prije toga je od 1994. do 2002. bio guverner grčke Narodne banke. Od prošle godine je bio savjetnik premijera Papandreua.

Ministarstvo finansija je poslije sastanka ministra finansija Evangelosa Venizelosa s predstavnicima opozicione "Nove demokratije" saopštilo da su se dvije strane saglasile da bi izbori trebalo da budu održani 19. februara.

Taj rok grčkoj vladi bi pružio dovoljno vremena da završi zamjenu obveznica kako bi smanjila zaduženost, što je dio sporazuma postignutog sa čelnicima EU 26. oktobra, prenijele su agencije.

Imenovanje novog mandatara i vlade očekuje se do kraja ove sedmice.

- Nova grčka koaliciona vlada položiće zakletvu tokom sljedeće sedmice, ukoliko sve bude bilo po planu - izjavio je portparol grčke vlade Ilijas Mosijalos.

EU je u nedjelju Grčkoj dala rok od 24 sata da objasni kako će sastaviti vladu nacionalnog jedinstva da  bi bio sproveden sporazum o pomoći. Dogovor o formiranju vlade je postignut da bi se pokazalo da je Grčka ozbiljna u preduzimanju koraka za izbjegavanje bankrota.

Njemački kancelar Angela Merkel u telefonskom razgovoru s grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom izrazila je "poštovanje" zbog njegove odluke da podnese ostavku, saopšteno je u Berlinu.

Italija

Zvaničnik ECB-a upozorio je Italiju da bi banka mogla prestati kupovati italijanski dug ako vlada u Rimu ne usvoji finansijske reforme koje je obećala, prenosi britanski Bi-Bi-Si. Upozorenje Italiji stiglo je i iz MMF-a. Direktor Kristin Lagard ocijenila je da planiranim italijanskim reformama nedostaje vjerodostojnosti.

Najveći problem je u nedostatku povjerenja u vladu Silvija Berluskonija da može da sprovede potrebne mjere.

Berluskoni je izjavio da njegova vlada uprkos odlasku nekih poslanika i dalje ima dovoljno podrške u parlamentu za sprovođenje hitno potrebnih mjera za spasavanje Italije od finansijske katastrofe.

- Smatramo da nema alternative našoj vladi do 2013. godine - rekao je Berluskoni i odbacio sve glasnije pozive, čak i iz njegove koalicije da ili proširi vladajuću koaliciju uključivanjem snaga s centra ili da se povuče s čela vlade kako bi do prijevremenih izbora mogla biti obrazovana privremena vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana