Panika ne jenjava, potop na Vol stritu

Glas Srpske
Panika ne jenjava, potop na Vol stritu

NjUJORK - Poslije nezapamćenih gubitaka koje su u ponedjeljak uveče zabilježile američke berze, te još jednog slobodnog pada azijskih indeksa koji je potom uslijedio, loše su reagovale i evropske berze koje su juče mahom bilježile gubitke. Panika ne jenjava, a investitori prodaju sve čega se mogu riješiti.

Akcije su na svjetskim berzama juče padale deseti dan zaredom i od početka maja su izgubile na vrijednosti čak 20 odsto.

Londonski FTSE indeks pao je 4,1 odsto, frankfurtski DAC čak 5,7 odsto, a francuski CAC 2,4 odsto, prenijele su agencije.

Uprkos tome, prinosi na italijanske i španske obveznice dodatno su pali, što je rezultat tržišne intervencije Evropske centralne banke koja pokušava da snizi cijenu posuđivanja novca za dvije velike ekonomije, kako bi izbjegli sudbinu Grčke. Direktor ECB Žan-Klod Triše stao je u odbranu odluke ECB da stabilizuje akcije Španije i Italije. On je rekao da je ovo najteža kriza od Drugog svjetskog rata, a mogla bi da bude najteža i od Prvog svjetskog rata da lideri nisu preduzeli važne odluke.

- Sav ovaj haos zapravo je nadgradnja na činjenicu da su ekonomski pokazatelji i rezultati koje smo posljednjih sedmica vidjeli po cijeloj evrozoni, Velikoj Britaniji i SAD naprosto loši. Investitori su shvatili da političari više nemaju puno aduta. Iskoristili su sve fiskalne opcije, a kamatne stope su u većini zemalja na najnižem mogućem nivou. Zbog toga su tržišta nervozna i svi luduju - kazao je šef investicija u Šrodersu Alan Braun.

Najnoviji podaci Kine o stopi inflacije većoj od očekivane su povećali strepnje investitora, već ionako zabrinutih zbog sporog privrednog rasta i sniženja kreditnog rejtinga SAD, kao i dužničke krize u Evropi.

Njujorška berza je u ponedjeljak, prvog radnog dana poslije odluke agencije "Standard end Purs" da snizi kreditni rejting SAD, zabilježila najveći pad akcija od decembra 2008. godine.

Indeks "Dau Džons indastrijal" je do zatvaranja berze pao za 635 poena ili 5,6 odsto, na 10.810 poena.

Kad je riječ o pojedinačnim kompanijama, najviše su oslabile akcije investicione "Benk of Amerika", za 20 odsto, na 6,53 dolara.

Ulagače nije ohrabrio ni predsjednik SAD Barak Obama kazavši kako su SAD, bez obzira na to što kažu agencije, uvijek imale i imaće najviši, trostruki A rejting.

Nije pomoglo ni to što je agencija "Mudis" poručila da ostaje pri najvišem AAA rejtingu SAD. Agencija je, međutim, poručila da bi mogla smanjiti taj rejting ako SAD ne srežu budžetski deficit.
Ekonomisti u "Goldmen Seksu" smatraju da su šanse za izbijanje nove recesije jedan naprema tri u idućih šest do devet mjeseci.

U prvoj polovini ove godine američka ekonomija porasla je samo 0,8 odsto na godišnjem nivou, što je njen najsporiji rast od kraja recesije u julu 2009. godine.
Rast industrijske proizvodnje i potrošnje stanovništva dramatično su se usporili posljednjih mjeseci.
- Ulagači se plaše nove recesije. Postavlja se pitanje kako će Evropa i SAD pronaći put iz dužničkih problema, ako ekonomski rast ostane slab - kaže menadžer u fondu "Lumis Sols Ketlin Gefnej".

Glavni ruski indeks "MICEX" je juče po otvaranju berze pao za više od dva odsto na 1.470 poena, pri čemu je to prvi put od oktobra 2010. da je indeks pao ispod granice od 1.500 poena. Na azijskim berzama je takođe došlo do pada većine indeksa, iako je pad bio manji nego u ponedjeljak jer ulagači iščekuju rezultate sastanka američke Uprave federalnih rezervi (FED).

Usijani telefoni

Obama je o pogoršanju svjetske ekonomske krize telefonom odvojeno razgovarao sa premijerima Italije i Španije, Silviom Berluskonijem i Hoseom Luisom Rodrigesom Sapaterom.

- Stanje na finansijskom tržištu SAD i Evrope bilo je u centru pažnje tokom razgovora - saopštila je Vlada Italije.

Sapatero i Obama su "istakli potrebu koordinisanog djelovanja da bi se podstakao privredni rast i spriječilo usporavanje" privrede.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu je razgovarao telefonom sa predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozoom o uticaju novih svjetskih ekonomskih previranja.

Srpska

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS "SWOT" Saša Grabovac izjavio je da posljednja dešavanja u svijetu koja karakterišu pad svjetskih berzi mogu imati indirektnog uticaja na privredu Srpske.

On je to objasnio činjenicom da su zemlje EU vezane za privredu SAD, te da može doći do pada tražnje u SAD, što bi se negativno oslikalo i na izvozne poslove zemalja EU.

- Samim tim biće smanjena i potražnja za proizvodima koje izvozimo u zemlje EU, kao što je Njemačka, a naročito Italija, koja je značajan spoljnotrgovinski partner Srpskoj i koja još ima i značajnih problema sa budžetskim deficitom - naveo je Grabovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana