Panika na berzama

Agencije
Panika na berzama

Rim/Madrid - Regulatorna tijela u Španiji i Italiji zabranila su kratkoročne prodaje akcija na berzi zbog strepnje u vezi sa finansijskom stabilnosti.

Italijanska regulatorna agencija za finansijsko tržište, Konsob, uvela je zabranu kratkoročne prodaje akcija na berzi u Milanu i saopštila da će zabrana biti na snazi cijele sedmice, prenijele su agencije.

Pored toga, privremeno je bilo zaustavljeno trgovanje akcijama nekih banaka i finansijskih grupacija zbog naglog pada njihove vrijednosti, što je posljedica toga što je tržišta ponovo zahvatila strepnja zbog eskalacije dužničke krize u evrozoni.

Istovremeno su porasli i troškovi zaduživanja Italije zbog zabrinutosti da bi toj zemlji mogla da bude potrebna međunarodna finansijska pomoć. Kamatna stopa na desetogodišnje italijanske obveznice je porasla za 0,26 odsto na 6,33 odsto.

I Španija je zabranila spekulativno trgovanje akcijama na berzi u Madridu, kao reakciju na nagli pad vrijednosti akcija usljed zabrinutosti da će toj zemlji možda biti potreban čitav paket međunarodne finansijske pomoći.

U saopštenju španskog regulatornog organa za finansijsko tržište, CNMC, navodi se da je odluka donijeta "zbog održavanja finansijske stabilnosti zemlje", pri čemu je zabrana na snazi do 23. oktobra, ali može po potrebi bili skraćena ili produžena.

Kao i ostale članice evrozone, i Španija je u februaru ukinula zabranu kratkoročne prodaje akcija, uvedenu u avgustu 2011. godine, na vrhuncu tržišnih turbulencija izazvanih napetim pregovorima o drugom velikom paketu pomoći za Grčku.

Nervoza na finansijskim tržištima raste jer se kreditori boje da će Španija, baš poput Grčke ili Irske, morati zatražiti međunarodnu pomoć. Bi-Bi-Si je procijenio kako je Španija sve bliži trenutku kad će joj trebati paket opšteg spasavanja.

Španski ministar gospodarstva Luis de Guindos demantovao je Bi-Bi-Sijeva nagađanja tvrdeći da je njegova zemlja solventna i da spasavanje neće biti potrebno.

Kratkoročna prodaja akcija (short selling) je vrsta spekulativnog trgovanja akcijama i državnim obveznicama kad investitor pozajmljuje akcije od brokera, prodaje ih, a zatim kasnije otkupljuje, poželjno, po nižoj cijeni kako bi zaradili na razlici.

Rast troškova

Španija je juče morala da plati višu kamatnu stopu  da bi pribavila 3,05 milijardi evra kratkoročnih finansija, pošto je povećano strahovanje na tržištu da će Španiji biti potrebna puna inostrana pomoć za spasavanje, a ne samo za spasavanje njenih  banaka.
Španski trezor je prodao tromjesečne obveznice po kamatnoj stopi od 2,434 odsto, višoj od 2,362 odsto na poslednjoj sličnoj aukciji s kraja juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana