Panika među brokerima zbog bankrota Le­hman Brot­hers banke

Glas Srpske
Panika među brokerima zbog bankrota Le­hman Brot­hers banke

NjUJORK - Na svjetskim finansijskim tržištima u ponedjeljak je dramatično pala vrijednost dionica - što je posljedica činjenice da je velika američka investiciona firma "Le­hman Brot­hers" zatražila stečajnu zaštitu od svojih kreditora, dok je "Meril Linč", najveću svjetsku brokersku firmu, preuzela "Bank of America ".

Industrijski indeks Down Jones, koji odražava vrijednost dionica na njujorškoj berzi, izgubio je više od 500 bodova – oko četiri i po odsto svoje ukupne vrijednosti. Propast američke investicione firme osjetile su i berze širom svijeta, a među "brokerima" je zavladala panika zbog opšteg pada vrijednosti dionica.

Ponedjeljak je na Vol Stritu bio prilično dramatičan. Investicijskoj kući "Le­hman Brot­hers" nije pošlo za rukom da pronađe jaču firmu koja bi je otkupila te je u skladu s američkim zakonom o stečaju potražila zaštitu od svojih kreditora kojima duguje velike pare.

"Le­hman Brot­hers" zapošljava širom svijeta oko 25 hiljada ljudi. Ova 158 godina stara kompanija našla se u krizi zbog svojih investicija u američko tržište nekretnina, koje takođe prolazi teški period jer milioni Amerikanaca nisu u stanju da otplaćuju svoje stambene zajmove. Analitičari prognoziraju da će vlasnici dionica "Le­hman Brot­hers"-a izgubiti svoj novac, dok će vlasnici drugih vrijednosnih papira ove kompanije vjerovatno imati pravo na tek 60 odsto njihove vrijednosti, piše VOA.

Kraj firme "Le­hman Brot­hers" nastupio je nakon trodnevnih pregovora kojima su predsjedavali čelni ljudi američkog ministarstva finansija i Centralne banke.

Ministar finansija Henri Polson izjavio je da savezna vlada nije željela parama poreskih obveznika spasavati jednu privatnu firmu - kao što je prije pola godine učinila kada je u pitanju bila konkurentska investiciona firma "Bear Sterns".

Finansijska analitičarka Meredit Vitneks iz njujorške firme Openhajmer kaže da već 13 mjeseci duga kriza u američkom bankarskom sektoru nije gotova. Kolaps firme "Le­hman Brot­hers " sa svjetske ekonomske scene mogao bi "povući" dosta novca – kaže ona:

- Ovo su traumatična zbivanja, širom svijeta. Likvidnost globalne ekonomije danas je znatno manja. Na svjetskim finansijskim tržištima kola oko tri biliona dolara manje nego prije godinu dana. Negativni trendovi s njujorške berze usporiće ekonomije širom svijeta – kaže Meredit Vitneks.

Propadanje tek počelo

Bivši guverner američkih Saveznih rezervi Alan Grinspan je, komentarišući najveći krah na svjetskim berzama u posljednjih sedam godina, predvidio kako će, osim onih koje već jesu, još investicionih kuća zbog njega propasti te da se situacija neće stabilizovati do 2009. godine. Grinspan kaže kako je riječ o krizi koja se događa "jednom u stoljeću" i koja će u ponor povući još nekoliko firmi prije nego što situacija krene na bolje. U intervjuu za ABC kazao je kako je ova kriza nadmašila sva očekivanja te kako još nije gotova, s pretpostavkom da će još dugo trajati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana